Новини факультету

Cпівпраця зі стейкхолдерами

Забезпеченню якісної професійної підготовки фахівців сприяє співпраця кафедри української мови і літератури зі стейкхолдерами.

У межах співпраці з роботодавцями, представниками роботодавців   проводимо  бінарні заняття, майстер-класи. 4 жовтня 2021 року майстер-клас «Ефективні практики навчання на уроках української мови і літератури» провела для студентів, що перебувають на педагогічній практиці, а також для студентів різних курсів Оксана Кузьменко, учителька української мови та літератури Кириківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

Лекторка розповіла про апробацію на своїх уроках методики навчання «Філософія для дітей» Метью Ліпмана.

Методика передбачає:

  • спільне читання тексту в колі;
  • формулювання питань до тексту;
  • вибір (голосування) питання для обговорення;
  • спільне обговорення обраного питання;
  • рефлексія (самокорекція).

Оксана Кузьменко зазначила, що вдумливе читання тексту, робота з питаннями, уважне слухання учасників спільноти, активне обговорення, цікаві нестандартні думки забезпечують результативне заняття.

В уяві більшості існує стандартний метод викладання, де вчитель — беззаперечний авторитет, який доносить інформацію.  «Філософія для дітей» — це механізм, який навчає дітей мислити самостійно: запитувати, фантазувати, не втрачати інтерес до пізнання і віру в те, що вони на щось здатні.

Такий підхід має забезпечити розвиток у дітей трьох складових: самостійного мислення, моральної зрілості та соціальної відповідальності.

Відбулось конструктивне і тепле спілкування в межах майстер-класу, що допоможе в підготовці уроків та заходів під час педагогічної практики. 

Анна Старченко, магістрантка 6 курсу

Меню