Новини факультету

До 200 річчя куліша Пантелеймона Куліша

Обожнюю неочікувані екскурсії на філфаці... Та і хто їх не полюбляє?!

Тож сьогодні, у такий сонячний осінній день, студенти філологічного із доц. Кириленко Н.І. відвідали Сумський обласний краєзнавчий музей.

Ознайомилися одночасно з декількома чудовими експозиціями. Серед них етнографічна – «Матеріальна культура та побут селян Сумщини кінця ХІХ – початку ХХ ст.», а також експозиції, присвячені нашим землякам: "Пантелеймон Куліш: сторінки життя та творчості" і "Т.Г. Шевченко і Сумщина".

Раді, що побували в етнографічному залі. Саме тут яскраво представлене повсякденне життя й побут селян: чудовий інтер’єр селянських хат, різноманітні знаряддя праці й вироби ремісників, старовинна колиска, вишуканий народний одяг, документи, посуд, дерев'яна скриня із загадковими написами, ікони й фотографії.

У залі, експозиція якого присвячена нашому Кобзарю, дізналися про перебування Т.Г. Шевченка, його друзів та знайомих на Сумщині, побачили ті визначні твори, що були написані на нашій славній землі.

Без сумніву, історія будь-якої країни – це імена і події. Одним із таких імен є ім'я Пантелеймона Куліша, тому й ознайомилися з виставкою, присвяченою 200-річчю від дня народження видатного земляка, де побачили рідкісні видання його творів, зокрема, його перший роман «Михайло Чернишенко», збірки «Украинскія народные преданія» (1847 р.), "Досвітки" (1862 р.) та «Записки о Южной Руси» (1856 р.), «Граматка» (1857 р.). Увагу привертають унікальні світлини хати, в якій провів останні роки свого життя П.Куліш. Та й взагалі, дана експозиція показує нам постать П. Куліша як видатного етнографа, письменника, перекладача, мовознавця.

Тому закликаємо всіх відвідати музей і побачити його прекрасні виставки та експозиції на власні очі.

P.S. Друзі, збираємося на екскурсію в Ганнину Пустинь – маєток Білозерських-Кулішів на хуторі Мотронівка на Чернігівщині (нині частина с. Оленівка). Тому, у кого є бажання відвідати разом з нами музей-заповідник: познайомитися з творчістю наших земляків, побувати на майстер-класах, зробити чудові фотки в обіймах природи і просто незабутньо провести день, ласкаво просимо.

Меню