Новини факультету

До дня вишиванки: французький слід в українському костюмі

До дня вишиванки: французький слід в українському костюмі

Зараз ми не можемо уявити традиційний український костюм без квітчастої хустини чи вишиваної сорочки. Але чи можливо, щоб деталі, здавалося б, типово українського гардеробу були запозичені зі столиці світової моди? Авжеж що так!

Тернова хустка, як виявляється, тернова зовсім не тому, що під час її виготовлення використовували терен, а тому що її створив Терно! І це зовсім не українське прізвище. Гійом Луї Терно якраз і запровадив масове виробництво таких хустин, які були дешевшими за ткані вручну індійські чи перські шалі. Утім, для пересічного селянина, що жив на території Польщі у кінці ХІХ сторіччя, треба було працювати 10 днів, аби заробити на таку хустину.

Гаразд, з хусткою все зрозуміло. Парижанки люблять носити шалики, то чому б не поділитися з іншими? От вишиванка – це типово український одяг! Ну, майже.

Вишивка присутня у костюмі багатьох народів світу: від Африки до Тибету чи Перу. Однак не можна сказати, що у французькому національному костюмі вона посідає особливе місце, адже мережива у Франції набагато більш популярні. Та все ж французи і тут зуміли відзначитися! Так, кожен регіон України має типові орнаменти вишивки, які свого часу витіснила добре відома вишивка «хрестиком». Цю диверсію здійснила мануфактура одного французького підприємця – Генріха Брокара. Ця фірма продавала парфуми і мило, загортаючи їх у папір, на якому і були зображені схеми, які швидко перекочували на вишивані сорочки, витіснивши численні традиційні українські стилі вишивки. (Саме тому цю вишивку називають іще «мильною», адже обгортки були від мила). Так на сорочках з’явилися маки і троянди, яких там раніше ніколи не було, став популярним мотив виноградної лози, який був більш типовим для Західної Європи. Та що й казати, на рушники перемандрували екзотичні птахи, включно з папугами. Мода на «брокарівщину» спершу поширилася містами, де доступ до мила й парфумів був простішим, а вже потім дійшла до сіл. Отож, традиційна українська сорочка, як виявляється, зовсім не така, якою ви її уявляли.

4 a219c

Брокарівська вишивка

Готуючи цей допис, ми надихалися такими сторінками: shorturl.at/gpQ37, shorturl.at/adhzI, shorturl.at/fwLQ2, https://youtu.be/xujYtCH39sQ

 

Меню