Новини факультету

Духовний наставник і щирий порадник

До 100-річчя СумДПУ імені А.С.Макаренка

З історії кафедри української мови і літератури

Духовний наставник і щирий порадник –  круглий  стіл  наукового гуртка «Академічна культура дослідника» відбувся цими днями на  кафедрі української мови і літератури.

У ці дні кафедра української мови і літератури вшановує пам’ять свого викладача - Миколу Олександровича Лазарка, педагога, мовознавця, священника. Для багатьох студентів і викладачів Микола Олександрович був і є духовним наставником і щирим порадником.

Можливо, тому, що у 1970-1971 рр. працював учителем української мови і літератури Могрицької восьмирічної школи, у 1971-1984 рр. – заступником директора з навчально-виховної роботи восьмирічної Могрицької школи, учителем української мови і літератури, директором Склярівської восьмирічної школи. Усі, хто його знав, вбачали у ньому взірець – Людини спокійної і врівноваженої, чутливої до людського горя, нетерпимої до марнослів’я, байдужої до розкоші й багатства. Слово Миколи Лазарко зцілювало зачерствілі душі, бо закінчив Сумське пасторське богословське духовне училище при Свято-Пантелеймонівському монастирі. Працюючи священнослужителем, отець Микола не полишав педагогічної роботи.

Микола Олександровича Лазарко викладав студентам українську мову, історичну граматику української мови, вступ до слов’янської філології, шкільний курс української мови упродовж 1984 -20111 рр., тривалий час очолював літературно-мистецьку студію «Орфей».

Переконані, що на таку людину варто рівнятися. Своїм прикладом Микола Лазарко показав, яким же повинен бути сучасний учитель, викладач вищої школи. Виконуючи свої завдання в інформаційно-комунікативно-технологічному столітті справжній викладач повинен бути обізнаним, добрим, щирим, а головне від Бога. Адже тільки словами можна ранити, або вилікувати, і тільки людина з чистою душею може поділитися зерниною добра та любові, яке проросте та дасть плоди, в цьому ми сьогодні і переконалися.

Все відлине, мов сон, пролине – Тільки пам’ять лишається з нами...

М. Лазарко.

Серед  світлин -світлина, на якій   круглий стіл 2 лютого 2017 року

Меню