Новини факультету

Фахова практика майбутніх учителів в умовах нових викликів

Воєнні реалії скорегували перебіг практичної підготовки магістрантів ОПП Середня освіта (Українська мова і література. Англійська мова) денної форми навчання.

Виробнича педагогічна практика майбутніх учителів української мови і літератури, англійської мови проводилась з урахуванням Положення про практичну підготовку здобувачів вищої освіти у СумДПУ імені А.С. Макаренка (2023) та інших нормативних документів, що реґламентують практичну підготовку майбутніх фахівців.

Виробничу педагогічну практику з української мови і літератури, англійської мови в закладах загальної середньої освіти проведено з 09 жовтня по 17 листопада 2023 року (тривалістю 6 тижнів) в таких закладах:

 Особливості магістерської практики, освітньо-педагогічне партнерство, конспекти, форми, методи, оцінювання учнів, профорієнтаційна робота під час практики - ці та багато інших питань обговорюємо на звітній конференції з виробничої педагогічної практики з української мови і літератури, англійської мови, яку проводимо в День Збройних Сил України!

Модерувала захід керівник практики з української мови і літератури О.Семеног.

Запросили на хвилюючу подію досвідчених фахівців, учителів, які співпрацюють з кафедрою. Участь у заході взяли А. Рябуха (начальник Управління державної служби якості освіти), М. Вовк (доктор педагогічних наук, професор, завідувач відділу Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України), Т.Григоренко (доктор педагогічних наук, професор, Уманський ДПУ імені П.Тичини),

Ємець І. В., завідувач практики університету наголосила на організаційних аспектах практики. Відділ практики провів домовленості з адміністраціями навчальних закладів.

О.Семеног окреслила особливості виробничої педагогічної практики з урахуванням безпекової ситуації, потребу використання технологій дистанційного навчання; проведення профорієнтаційних заходів, звернула увагу на звітну документацію; критерії оцінювання різних видів робіт; форми презентації результатів педпрактики. Студенти повинні були провести 4 уроки української мови, 4 уроки української літератури, 3 уроки англійської мови, позакласний захід професійного спрямування.

У результаті проходження практики студенти готували: звітну документацію за результатами педагогічної практики (характеристику, атестаційний лист, звіт, конспекти уроків української мови і літератури, англійської мови, конспекти позакласних заходів з фаху тощо), проєкти, презентації професії вчителя української мови та літератури, учителя англійської мови. У процесі підготовки конспектів уроків, конспектів позакласних заходів, звітної документації за результатами практики студенти дотримувалися принципів академічної доброчесності та професійної етики.

Із теплими словами, цінними порадами та побажаннями до магістрантів звернулися викладачі кафедри української мови і літератури Н.Громова, В.Герман, Л.Горболіс.

Меню