Новини факультету

«Гамбурзька програма для науковців в умовах ризику – науковий міст для України»

З липня 2022 року доцент кафедри іноземних мов кандидат філологічних наук Гуменюк Інна Леонідівна проходить стажування в рамках міжнародної програми «Гамбурзька програма для науковців в умовах ризику – науковий міст для України» на базі Гамбурзького університету м. Гамбург, Федеративна Республіка Німеччина.

Науковці та співробітники факультету англістики та американістики радо зустріли нашу колегу. Вже півроку Інна Леонідівна працює над науковим проєктом «Ритм мовлення українців, які говорять англійською мовою як іноземною» під керівництвом професора, доктора Роберта Фукса. Метою наукового пошуку доцента Гуменюк І.Л. є експериментально-фонетичне дослідження ритмічної природи англійського мовлення українців, які проживають в Німеччині та спілкуються англійською як іноземною. На початку свого перебування у Гамбурзі Інна Леонідівна познайомилася з науковою бібліотекою, матеріальною базою факультету англістики та американістики, електронною платформою OpenOlat, де містяться онлайн- курси з різних дисциплін, а також кампусом університету. Під час проходження стажування Гуменюк І.Л. з цікавістю відстежувала особливості освітнього процесу в Гамбурзькому університеті.

У рамках дослідницького проєкту наша колега знайомиться з новітніми методиками проведення емпіричних досліджень з фонетики, а саме користування базою Speech Accent Archive (архів записів носіїв англійської мови), здійснення акустичного аналізу та статистичної обробки отриманих даних за допомоги сучасних компʼютерних технологій. За згодою наукового керівника, доктора Р. Фукса, Інна Леонідівна прослухала онлайн-курс «Статистичний аналіз для лінгвістів», де отримала практичні навички у застосуванні програми R-Studio та спеціальних інструментів у лінгвістичних дослідженнях. Крім того, доцент Гуменюк І.Л. відвідувала семінари з «Professorales Tutorium» (незалежні дослідження з філології на здобуття ступеня магістра) протягом 1 семестру. Результатом цього стала презентація наукового проєкту «Ритм мовлення українців, які говорять англійською мовою як іноземною», де дослідниця висвітлила актуальність й мету наукового пошуку, окреслила основні етапи, методи й інструменти для здійснення експерименту. У ході обговорення запропонованої теми учасники семінару ставили питання щодо процедури проведення експериментально-фонетичного дослідження, коментували методи й висловили свої припущення щодо можливих результатів філологічної розвідки. Жвава дискусія сприяла кращому розумінню й коректуванню змісту певних етапів експерименту, що позитивно відобразиться на майбутніх результатах проєкту.

Сподіваємося, що цінний досвід, отриманий під час співпраці з німецькими колегами та студентами Гамбурзького університету, дозволить закінчити Інні Леонідівні започатковане дослідження, та бажаємо нашій колезі творчої наснаги й енергії для успішного завершення стажування.

Меню