Новини факультету

Гостьова лекція професора для студентів-філологів Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Т.Шевченка

На запрошення викладачів філологічного факультету та студентів спеціальності  Середня освіта (Українська мова і література) Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Т.Шевченка пані Олена Семеног, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри української мови і літератури Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренко, у Міжнародний день рідної мови  завітала з гостьовою лекцією «Культура роботи з(над) текстом наукової статті: корисні лайфхаки».

Лекторка розповіла про те, які вміння необхідні сучасному редактору та які труднощі чатують на нього у роботі з авторами. Учасники заходу дізнались про термінологічну культуру і особливості редакторської роботи з різними словниками, зрозуміли своєрідність редакторської роботи зі стилями текстів шкільних підручників, проаналізували етапи редагування наукової статті (від назви до кількаслів’я), усвідомили, чому важливо опанувати культуру читання наукового тексту.

Пропонуємо відгуки студентів:

Катерина Петракова: Інформація була легкою для сприйняття , структурованою , новою, що мені дуже сподобалося! Корисно було дізнатися тонкощі редагування наукового тексту , його характеристики, особливості. Олена Миколаївна окреслила вимоги до мови і стилю тексту , позиції на які потрібно звертати увагу редактору , перш ніж починати роботу. Маю надію , що такі зустрічі будуть частіше! Дякую.

Юлія Польова: Щиро вдячна за те, що змогла бути присутньою на лекції. Під час нашої бесіди розглянули ознаки функціональних стилів, підстилі наукового стилю, основні наукометричні показники, різні словники, правила наголошення слів та ще багато іншого і корисного. Лекція супроводжувалась презентацією з зразками різних за стилем текстів, прикладів та цікавих завдань. Для мене  це великий крок до усвідомлення того, чому важливо опанувати культуру читання наукового тексту.

Карина Сухомлин: Щира дяка за таку теплу та приємну зустріч. Було дійсно цікаво почути багато корисної інформації для нас як для майбутніх редакторів. Особливою родзинкою цієї лекції був приклад зі свого авторського досвіду співпраці з редакторами. Це було дійсно цікаво!!! Сподіваємось, що буде ще купа таких лекцій, і ми будемо активними. Вийшов гарний подарунок для студентів-філологів до Міжнародного дня рідної мови.

М.Ольховик, кандидат філософських наук, доцент, заступник з навчальної роботи декана філологічного факультету Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Т.Шевченка.

Детальніше:

https://philology.com.ua

https://www.facebook.com

Меню