Новини факультету

Гостьова лекція в Економіко-гуманітарному університеті у Варшаві (Польща)

Триває співпраця між СумДПУ  імені А. С. Макаренка та Економіко-гуманітарним університетом у Варшаві  (Варшава, Польща).

08 листопада 2023 року о 09.30 (Варшава) / о 10.30 (Київ) відбулась гостьова онлайн-лекція "Українське родинознавство: лінгвоаксіологічний аспект" професора СумДПУ  імені А.С. Макаренка (Суми, Україна) Олени СЕМЕНОГ для здобувачів вищої освіти першого курсу факультету гуманітарних наук та образотворчого мистецтва Економіко-гуманітарного університету у Варшаві  (Варшава, Польща). Модерував захід Ян КАПРАНОВ, д. філ. н., професор Економіко-гуманітарного університету у Варшаві.

Лекція проводилась українською та англійською мовами в межах  навчальної дисципліни  "Вступ до мовознавства" і  відповідала темі "Мова і суспільство" польського ЗВО.

163 слухачі мали нагоду ознайомитись з етимологічними розвідками стосовно родинних лексем, поринути до першоджерел українських назв спорідненості. Прийшли до висновку:  Історія слів – це коріння мови, історія народу, його зв'язків з іншими мовами і національними культурами. Родинне слово, природнє й водночас небуденне, «без золота, без каменю, без хитрої мови». 

 На лекції були присутні також студенти та магістранти спеціальності Середня освіта. Українська мова і література СумДПУ  імені А. С. Макаренка, студенти і викладачі Уманського ДПУ імені Павла Тичини, Херсонського ДУ. Після лекції відбулось  обговорення актуальних проблем.

Меню