Новини факультету

Кафедра УМіЛ узяла участь у Міжнародній виставці «Освіта та кар’єра – 2023»

28 квітня 2023 року з ініціативи відділу змісту і технологій педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України у межах роботи Міжнародної онлайн-виставки «Освіта та кар’єра – 2023» було проведено вебінар «Безпечне інформаційно-освітнє середовище в умовах війни: поради вчителю».

Партнерами заходу виступили: Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка, Інститут педагогіки НАПН України, Науково-навчальний інститут публічного управління і держслужби Київського національного університету імені Тараса Шевченка, гімназія-інтернат №13 м. Києва та ін.

Модератор вебінару – Філіпчук Наталія Олександрівна, доктор педагогічних наук, старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник відділу змісту і технологій педагогічної освіти ІПООД НАПН України.

Вебінар об’єднав близько 50 учасників навколо двох важливих і цікавих подій у сфері безпеки українських дітей в умовах війни: презентації дитячої книги та мультфільму «Твоє життя важливе» (https://www.facebook.com/iryna.streltsova.3/videos/220961123925758) від майбутніх учителів української мови і літератури Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка. Мультфільм створений творчою проєктною групою (Єлизавета Драновська, Богдан Рудика, Ірина Стрельцова, Альона Романченко, Таїсія Дегтярьова) у межах авторського курсу «Медіаосвіта» кандидата педагогічних наук, старшого викладача кафедри української мови і літератури Ячменик М.М. Курс сертифікований програмою «Вивчай і розрізняй: інфомедійна грамотність» IREX.

Доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри української мови і літератури Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка Семеног О.М. висловила вдячність студентам за небайдужість до проблеми безпеки дитини, за дієві механізми уможливлення створення безпекового середовища у школі.

Суголосним був виступ Ходацької Ольги Миколаївни, доктора філософії, вчителя української мови і літератури гімназії-інтернату №13 м. Києва. Адже книжка Н.Р. Колесніченко-Братунь та мультфільм авторського колективу під керівництвом О.М Семеног і М.М Ячменик справили неабияке враження на учнів початкових класів. Вчителька 3-Б класу Н.С. Литвин організувала прочитання книжки, перегляд мультфільму з обговоренням, про що було продемонстровано відео, у якому діти емоційно розповідали про цінність здорового способу життя, ділилися враженнями, рекомендували для сімейного прочитання.  

Такий досвід партнерства є цінним для майбутніх учителів і для вчителів-практиків, психологів, дослідників, митців.

Колектив студентів і викладачів кафедри української мови і літератури Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка щиро вдячний науковцям відділу змісту і технологій педагогічної освіти ІПООД імені Івана Зязюна НАПН України, доповідачам і учасникам за співпрацю, за професійну й особисту небайдужість до нагальних проблем в освіті.

Меню