Новини факультету

Круглий стіл «Поєднання викладання та навчання: лайфхаки студентів-першопрохідців дуальної освіти на кафедрі англійської філології та лінгводидактики»

02 травня 2023 року студенти та викладачі освітньо-професійних програм кафедри англійської філології та лінгводидактики факультету іноземної та слов’янської філології зібралися за круглим столом, який організувала Студентська наукова лабораторія методики навчання іноземних мов і культур (керівник к.пед.н., доц. Г.І.Подосиннікова) для обговорення особливостей дуальної освіти як сучасної перспективної форми навчання.

Учасників заходу тепло привітала Л.В.Пшенична, перший проректор СумДПУ імені А.С.Макаренко. Вона наголосила, що дуальна освіта створює можливості поєднувати процеси академічного навчання та отримання професійного досвіду, допомогає студентам починати свою кар’єру вже в університеті та досягати професійних успіхів.

Декан факультету іноземної та слов'янської філології А.М.Коваленко зазначив, що дуальна освіта дозволяє їм набути необхідного досвіду та знань для працевлаштування в майбутньому, робить їх більш конкурентоспроможними на ринку праці та дозволяє їм швидше пристосуватися до нових викликів.

Координатор заходу в.о.завідувача кафедри англійської філології та лінгводидактики Г.І.Подосиннікова підкреслила, що дуальна освіта є можливістю та стимулом активного професійного й особистісного розвитку як для студентів, так і для викладачів, які постійно працюють над удосконаленням освітньо-професійних програм кафедри.

Доповідачами за круглим столом виступили студенти магістратури та бакалавріата Анна Малишева, Кіріл Хафізов (351 група) та Єлизавета Черниш (341 група), які працюють учителями в Класичній гімназії м. Суми, одному з найвідоміших закладів загальної середньої освіти міста з поглибленим вивченням іноземних мов. Вони представили особливості дуальної освіти, ґрунтовно розглянули фактори, які сприяють успішності поєднання навчання та викладання, поділилися своїм цінним досвідом поєднання навчання та викладання в гімназії, надали поради-«лайфхаки», які допоможуть студентам ефективно поєднувати навчання та практику, отримувати професійний досвід і досягати високих результатів у навчанні та вчителюванні.

Дуальна освіта, як підкреслили учасники, має багато переваг. Вона дозволяє студентам не тільки отримувати теоретичні знання в університеті, а й практичний досвід на робочому місці. Це дозволяє зрозуміти, як «працює» професіограма учителя англійської мови в конкретних умовах та навчитися вирішувати реальні проблеми в сфері їхньої професії, отримати навички, які є здобутком саме практичної діяльності, а саме: комунікативність, робота в команді та вміння вирішувати проблеми.

Студенти-вчителя наголосили, що освітньо-професійні програми кафедри створюють всі умови для успіху майбутніх учителів у професійній діяльності, забезпечують належний рівень підготовки з практики професійного англійського мовлення, методики навчання іноземних мов і культур, філологічних дисциплін, ґрунтовну педагогічну практику.

Як вчителі-практики вони порекомендували здобувачам освіти активно долучатися до роботи Студентської наукової лабораторії методики навчання іноземних мов і культур, що поглиблює та розширює їх методичну компетентність, розвиває творчий потенціал.

Також студенти підкреслили важливість взаємодії з викладачами-методистами та вчителями-наставниками, які надають необхідну підтримку та допомогу студентам під час навчання та практики.

Наші першопрохідці дуальної освіти також поділилися корисними порадами для інших студентів, які збираються скористатися можливостями дуальної освіти та почати свій професійний шлях вже в університеті.

Студенти подякували адміністрації університету, факультету, колективу кафедри за підтримку, якісну освіту та практичну підготовку, успішний початок професійної кар’єри.

Учасники заходу переконалися, що дуальна освіта - це чудовий вибір для тих, хто бажає поєднувати теоретичні знання з практичним досвідом та динамічно розвивати свої професійні компетентності. Загалом, вона дає студентам більше можливостей для досягнення успіху та реалізації своїх мрій у майбутньому.

Захід пройшов у дружній позитивній атмосфері.

Пишаємося нашими першопрохідцями дуальної освіти, дякуємо всім учасникам за плідне обговорення важливої актуальної теми, корисні практичні поради, бажаємо подальших професійних успіхів!

Меню