Новини факультету

Мережева взаємодія СумДПУ та Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України

Нині в умовах російсько-української війни цінним у контексті утвердження націєтворчого потенціалу української освіти і науки є партнерство СумДПУ та Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, що здійснюють творчу, дослідницьку, просвітницьку взаємодію в межах виконання меморандуму Об’єднання інституцій-партнерів «Педагогічна синергія».

25 березня 2024 р. на пленарному засіданні Звітної науково-практичної конференції Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України за 2023 р. були представлені результати партнерства. Звіт за узгодженням з ректором СумДПУ, професором Ю.Лянним  презентувала доктор педагогічних наук, професор, в.о.завідувача кафедри української мови і літератури О.Семеног.

За два роки науково-методичним напрямом укладено інформаційно-аналітичні матеріали, проведено 20 гостьових  публічних  лекцій (Г.Філіпчук, О.Лавіренко, М.Вовк, Н.Філіпчук, О.Семеног), удосконалено змістове наповнення освітньо-професійних програм бакалаврів, магістрів, докторів філософії); за дослідницьким напрямом – удосконалено наскрізні програми практичної підготовки майбутніх педагогів з урахуванням викликів воєнного стану та повоєнного відновлення країни, її євроінтеграції на магістерському та  докторському рівнях освіти у закладі вищої педагогічної освіти та наукові установі; опубліковано 12 статей і посібників. Науково-організаційний напрям співпраці реалізовано у  проведенні 10 спільних всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференцій, в підготовці проєктів Жана Модуль Еразмус+: Напрям Жан Моне;  ініціювання важливих проєктів безпекового характеру в межах міжнародної виставки «Освіта і кар'єра» (2023).

Підписано Договір про співпрацю щодо реалізації внутрішньої академічної мобільності здобувачів вищої освіти.

На IV Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2023» (17-19 травня 2023 року) комплект праць науковців інституту, у т.ч. посібник Лук’янова Л.Б., Лянной Ю.О., Семеног О.М., Вовк М.П. Фахова практика вчителя: національний досвід та європейські цінності: посіб.  Київ: Талком, 2023.  238 с. https://repository.sspu.edu.ua було нагороджено золотою медаллю в номінації «Інтеграція освіти і науки у європейський простір: здобутки, проблеми, перспективи». 

За результатами проведення заходу  сформульовано  рекомендації і пропозиції.

https://naps.gov.ua

Меню