Новини факультету

Міжуніверситетська співпраця: спільне засідання кафедри англійської філології та лінгводидактики та кафедри-партнера

З метою розширення співпраці зі стейкхолдерами 11 січня 2024 року відбулося спільне засідання кафедри англійської філології та лінгводидактики СумДПУ імені А.С. Макаренка та кафедри іноземної філології та освітніх технологій Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка.

Зустріч мала багатокомпонентну мету: обговорення та аналіз проєктів ОПП 2024, академічна мобільність студентів та викладачів, перспективи співпраці.

Керівники кафедр-партнерів – Подосиннікова Г.І., к.пед.н., доцент, завідувач кафедри англійської філології та лінгводидактики, та Смоліна С.В., к.пед.н., доцент, в.о. завідувача кафедри іноземної філології та освітніх технологій Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка – розповіли про напрями та специфіку діяльності кафедр, окреслили можливості співпраці на всіх рівнях.

Декан факультету іноземної та слов’янської філології, к.філол.н., доцент А.М. Коваленко привітав усіх учасників зібрання та висловив свою підтримку у прагненні ефективної співпраці кафедр у всіх сферах освітянської діяльності.

Члени колективів кафедр стисло представили свої науковці інтереси.

Гаранти освітніх програм к.пед.н., доцент Г.І. Подосиннікова (Середня освіта (Англійська та німецька мови)), к.філол.н. В.О. Бондаренко (Середня освіта (Англійська та французька мови)) першого рівня освіти, а також к.філол.н., доцент О.В. Багацька (ОП Середня освіта (Англійська мова і література) та к.філол.н., доцент С.Ф. Алексенко (ОП Англійська та німецька мови (переклад включно) другого рівня освіти представили глобальну стратегію реалізації освітніх програм, їх мету, особливості та команди забезпечення.

Проєкти ОПП 2024 були проаналізовані на предмет відповідності їх змісту заявленим цілям, логічної послідовності обов’язкових та вибіркових дисциплін, відповідність ОПП ринку праці, галузевому та регіональному контексту.

Експерт НАЗЯВО Гергуль Світлана Миколаївна, к.пед.н., доцент кафедри іноземної філології та освітніх технологій, високо оцінила якість ОПП кафедри, їх актуальність, збалансованість і відповідність сучасним освітнім стандартам.

Учасники засідання обмінялися відгуками та рекомендаціями стосовно моніторингу якості та потенціалу розвитку ОПП, які будуть взяті до уваги з метою удосконалення ОПП та розгляду перспектив на майбутнє.

У межах обміну досвідом роботи у міжнародному проєкті "Professional Development for Instructors of Pre-service Teachers" (TESOL Faculty United for Ukraine) під патронатом Посольства США в Україні Подосиннікова Г.І. представила колегам інформацією про основні результати своєї наукової та науково-методичної роботи:

  • надруковано 2 розділи колективної монографії по 1.5. авторських аркушів кожний;
  • розроблено методику формування компетентності в критичному читанні у майбутніх учителів англійської мови на матеріалі автентичних коротких оповідань, яку відображено у науковій статті у фаховому виданні «Іноземні мови» (категорія Б) «Формування компетентності в критичному читанні у майбутніх учителів англійської мови на матеріалі автентичних коротких оповідань» (співавтор статті – А.Прядка);
  • створено навчальний посібник і силабус до курсу «Навчання аналітичного та критичного читання англомовних коротких оповідань із фокусом на соціально-емоційному навчанні» (співавтор – Ю.В.Коробова).

Podosynnikova, H., & Piadka, A. (2023). Forming pre-service English language teachers’ competence in critical reading through authentic short stories / Формування компетентності в критичному читанні у майбутніх учителів англійської мови на матеріалі автентичних коротких оповідань. Іноземні мови, 4, 21-28. (in English) DOI: https://doi.org/10.32589/1817-8510.2023.4.295043, http://fl.knlu.edu.ua/article/view/295043

Смоліна С.В. поділился враженнями від здійсненого нею у межах проєкту двотижневого візиту до м. Нью-Йорк, США, який було присвячено вивченню досвіду та позитивних практик роботи американських колег у галузі підготовки майбутніх учителів іноземних мов.

Без сумніву, співпраця викладачів кафедр сприятиме обміну цінним досвідом і сприятиме якості підготовки майбутніх фахівців.

Дякуємо колегам за співпрацю!

Меню