Новини факультету

«Національно-культурна специфіка мовленнєвого спілкування українців»

«Слово – як ліки. Допомагає, коли сказане від душі»
(Олександр Захаренко)

2 травня 2022 року для здобувачів вищої освіти педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в рамках вивчення навчальної дисципліни «Етнопсихологія» проведено гостьове заняття на тему «Національно-культурна специфіка мовленнєвого спілкування українців». Запрошена лекторка – О.М.Семеног, завідувачка кафедри української мови і літератури Сумського державного педагогічного університету імені А.С.Макаренка.

Модератор заходу – О.П.Цюняк, доктор педагогічних наук, доцент, професор кафедри педагогіки початкової освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Зустріч розпочалася вшануванням хвилиною мовчання світлої пам’яті воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, мирних громадян, які загинули унаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

На занятті актуалізовано проблему національно-культурної специфіки мовленнєвого спілкування українців, бо саме «через матрицю рідної мови пізнаємо світ, і це українськомовне пізнання є безперевним (Любов Мацько)». Тpадицiйна моpаль гpунтується на автоpитетi батькового слова. Хоч батько i скупий на слово, але воно є законом. Номен батько може вживатися із означеннями: рідний, добрий, мудрий, веселий, втомлений, грізний, сивочолий, сонцелюбний, хазяйновитий... Мова є віддзеркаленням світогляду народу та його вдачі. "... мова. Вона як хліб. Вона мені свята". (Ліна Костенко).

Фрагмент заняття:

 На завершення заняття присутні переглянули відеопрезентацію студентських творчих робіт з яскраво вираженою патріотичною тематикою.

Живемо у складний час і віримо у нашу ПЕРЕМОГУ. Викладачі і студенти тримають оборону на освітньому фронті, дбають про честь своєї професії і на шляху до ПЕРЕМОГИ сумлінно виконують свої обов’язки.

Меню