Новини факультету

Науково-дослідний проєкт Освітньої асоціації «Центр українських дослідників в Австрії» та СумДПУ А. С. Макаренка

Освітня асоціація «Центр українських дослідників в Австрії» (Zentrum Ukrainischer Forscher:innen та Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка уклали договір про співпрацю у сфері наукової, науково-педагогічної діяльності,  вищої філологічної освіти.

The Educational Association “Center of Ukrainian Researchers in Austria” (Zentrum Ukrainischer Forscher:innen) and Sumy State Pedagogical University named after A. S. Makarenko signed an agreement on cooperation in the field of scientific, scientific and pedagogical activities, higher philological education.

https://f-zentrum.at

Освітню асоціацію «Центр українських дослідників в Австрії» представляють співдиректорки організації, професори Тетяна СИМОНЕНКО, Наталія АНДРУСЯК, СумДПУ імені А.С. Макаренка – ректор, професор Юрій ЛЯННОЙ,  від кафедри української мови і літератури – професор Олена СЕМЕНОГ.

Предметом  співпраці визначено  реалізацію спільних міжнародних, освітніх та наукових програм та проєктів, обмін досвідом у процесі оновлення й удосконалення освітніх програм підготовки фахівців-філологів; проведення спільних наукових і науково-практичних конференцій, симпозіумів, вебінарів, майстер-класів, освітніх хабів з питань упровадження інноваційних освітніх технологій у філологічну освіту; підготовку наукових статей, колективних монографій; рецензування  наукових, науково-методичних матеріалів. Запропоновано  залучення викладачів до читання інтерактивних лекцій, спільну розробку методичного та інформаційного забезпечення освітнього процесу.

Окреслено деякі питання реалізації програм обміну викладачами, студентами й аспірантами з метою стажування і підвищення кваліфікації.

Укладанню угоди передувала партнерська робота сторін упродовж 2022-2023 н.р.

Обговорювали питання перебігу  підготовки унікальної книги «Я в Австрії з Україною в серці (задокументовані історії: драматично та достовірно)".

У квітні 2023 року відбулась гостьова лекція «М’яка сила України: розвиток мовної особистості в Австрії» для студентів спеціальності Середня освіта. Українська мова і література. Запрошена лекторка - Тетяна Симоненко, доктор педагогічних наук, професор, професор-дослідник департаменту Іноземної та бізнес-комунікації WU (WIRTSCHAFTSUNIVERSITÄT WIEN), директор Центру українських дослідників у Австрії.

Упродовж 14-21 червня 2023 року для здобувачів вищої освіти зі спеціальності Середня освіта. Українська мова і література на базі СумДПУ імені А.С. Макаренка  працювала 1 усеукраїнська літня школа з міжнародною участю «Навчання української мови у старшій школі в контексті пріоритетних компетентностей». Заняття для слухачів проводила Т.СИМОНЕНКО, професор-дослідник Департаменту іноземної та бізнес-комунікації WU (WIRTSCHAFTSUNIVERSITÄT WIEN).

У травні 2023 року, напередодні дня науки дослідники Центру українських науковців у Австрії та ЗВО України провели розширене засідання з питань освітніх проєктів.

Меню