Новини факультету

Он-лайн засідання секції методики викладання іноземних мов і культур

На факультеі іноземної та слов’янської філології у межах Університетської науково-практичної конференції до Днів студентської науки 16-го квітня відбулося он-лайн засідання секції методики викладання іноземних мов і культур кафедри германської філології, яке організувала Студентська наукова лабораторія методики навчання іноземних мов і культур та Міжуніверситетська науково-дослідна лабораторія сучасних технологій навчання іноземних мов і культур (керівник – к.пед.н.доц. Подосиннікова Г.І.).

Проблематика конференції охоплювала актуальні питання сучасної методики викладання іноземних мов і культур: біля 20 студентів 3-4 курсів і магістратури презентували свої науково-практичні здобутки – результати досліджень (курсових, магістерських і конкурсних робіт) із методики викладання іноземних мов, мали змогу ознайомити колег із найактуальнішими технологіями навчання та шляхами їх практичного застосування під керівництвом к.пед.н., доц. Г.І. Подосиннікової та к.пед.н., ст.викл. Ю.В. Коробової.

Проаналізувавши сучасні програми навчання іноземних мов, вивчивши здобутки вітчизняних та зарубіжних вчителів і методистів, студенти долучилися до пошуку відповідей на актуальні питання методики викладання іноземних мов і культур.

Кожен учасник мав шанс висловити свою думку щодо сучасних ефективних інструментів формування англомовної комунікативної компетентності на різних ступенях навчання та розвитку критичного мислення в умовах дистанційного навчання.

Конференція відбулася дистанційно в режимі он-лайн із використанням платформи Zoom. Завдяки зусиллям організаційного комітету захід було організовано та проведено на високому рівні: чітко сплановано хід роботи двох частин конференції, заздалегідь підготовлено та надіслано Програму конференції, оформлено сертифікати для учасників.

Свої думки презентували у вигляді презентацій-візуалізацій, висвітливши всі рівні навчання – від початкової школи до старших курсів закладів вищої освіти.

Обмінялися враженнями та поділилися досвідом під час кава-брейку.

Як застосовувати QR-коди для формування англомовної компетентності у читанні? Як з допомогою адаптованих текстів казок сформувати лексичну компетентність в учнів? Як використовувати блоги в освітньому процесі? Що таке кейс-технологія? Як створити Kahoot? Якими критеріями слід керуватися при відборі автентичних коротких оповідань? Як за домогою платформи «Discord» формувати граматичну компетентність? Які переваги використання платформи «Google Meet» ?

На ці та багато інших питань учасники конференції відповіли у своїх виступах, тим самим пропонуючи дієві рішення проблем навчання іноземних мов і культур у закладах середньої та вищої освіти. Деякі питання були висвітлені відразу з декількох точок зору, що сприяло їх більш детальному вивченню.

Конференція стала чудовою можливістю плідної та дружньої співпраці, шансом для знайомства, потужним мотивуючим фактором для студентів різних курсів факультету. Хтось приймав участь вперше і мав нагоду прослідкувати прогрес свого наукового дослідження. Дехто вивчає певне наукове питання вже не перший рік і мав змогу вдосконалити та збагатити своє дослідження новими фактами та ідеями.

Отож, проведена конференція стала корисною і для початківців у галузі методики, і для тих, хто вже доклав чималих зусиль для пошуку нових рішень для завжди актуальних проблем.

Дякуємо організаційному комітету та всім учасникам конференції за захопленість майбутньою професією та науковою роботою, ентузіазм, високий рівень студентських досліджень і цінний вклад у розвиток університетської науки!

Меню