Новини факультету

Освітній проєкт СумДПУ та Суспільно-культурного товариства "Українці в Генті"

15 серпня 2023 року відбулась хвилююча відеозустріч представників СумДПУ імені А.С. Макаренка та Суспільно-культурного товариства "Українці в Генті" (м. Гент, Королівство Бельгія).

СумДПУ імені А.С. Макаренка представляли Любов ПШЕНИЧНА, перший проректор, Ольга КУДРІНА, проректор з наукової роботи; від кафедри української мови і літератури: Олена СЕМЕНОГ, професор , Марина ЯЧМЕНИК, кандидат педагогічних наук, Вікторія ГЕРМАН, доцент; Марина БОЙЧЕНКО, завід. кафедри педагогіки, співробітники та директор  Наукової бібліотеки університету Ірина ЖЕЛЕЗНЯК.

Суспільно-культурне товариство «Українці в Генті»  -  Ірина ОКАЯНЮК, президент спільноти; Олена Солодовнікова,  куратор проєкту «Українська суботня школа в Ѓенті»., м. Гент, Королівство Бельгія .

Модерувала зустріч проф. Олена СЕМЕНОГ.

Сторони обговорили питання підписання та реалізації угоди про науково-методичну співпрацю, що охоплює спільні наукові дослідження та освітні заходи з лінгвоукраїнознавства, перекладознавства, культурології, вивчення української мови як іноземної; розробку програм для школярів, дорослих учнів  з української мови як іноземної; освітній проєкт «Українська суботня школа в Ѓенті»; міжнародну мобільність викладачів та студентів.

Наразі в м. Гент перебуває близько 400 тимчасово переміщених українських дітей.  Двостороння співпраця, закріпена в Договорі, допоможе зменшити освітні втрати, розриви у навчанні, пов'язані з війною,  сприятиме збереженню української нації за кордоном засобами рідної мови, розвитку читацької компетентності в учнів від 5 до 14+ років, популяризації української мови, української культури у світі.

Актуальний  напрям співпраці Сумського ДПУ імені А.С. Макаренка та Суспільно-культурного товариства "Українці в Генті"- створення навчальних курсів з української мови для бельгійського населення у межах неперервної освіти впродовж життя та напрямку майбутньої повоєнної співпраці.

Меню