Новини факультету

Партнерська взаємодія в умовах воєнного часу

Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України та Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка поєднує багаторічна партнерська взаємодія, яка в умовах воєнних реалій посилилася з метою утвердження традицій україномовної комунікації у науково-освітньому просторі.

24 жовтня 2022 р. відбулося бінарне заняття студентів, аспірантів університету і наукової установи з проблеми академічної доброчесності дослідника з урахуванням сучасних вимог до якості публікацій, здійснення дослідницької діяльності на засадах етичних принципів вченого, наставництва, розвитку цінностей наукової діяльності.

Ініціаторами і викладачами виступили доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри української мови і літератури Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка Олена Семеног і доктор педагогічних наук, професор, завідувач відділу змісту і технологій педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України Мирослава Вовк.

Активними учасниками заходу стали аспіранти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, які навчаються за освітньо-науковими програмами у галузі01 Освіта / педагогіка зі спеціальності 011 Освітні, педагогічні науки та у галузі 05 Соціально-поведінкові науки зі спеціальності 053 Психологія, студенти 1 курсу спеціальності 014 Середня освіта. Українська мова і література.

Проблематика заняття стосувалася питань законодавчо-нормативного врегулювання дотримання академічної доброчесності у дослідницькій і викладацькій діяльності, корисних порад для продукування авторських наукових текстів, здійснення редакторської роботи, поетапності підготовки наукової статті тощо.

Співробітники відділу змісту і технологій педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, кандидати педагогічних наук Світлана Соломаха, Юлія Грищенко, молодший науковий співробітник Сніжана Ходаківська взяли активну участь у дискусії щодо проблем академічної культури, наукової етики як тренду сучасного дослідника.

Переконані, що лише партнерська взаємодія в умовах воєнних реалій сприятиме утвердженню статусу наукової фахової української мови, розвитку майбутніх фахівців як україномовних особистостей, покликаних примножувати традиції україномовного спілкування в сучасному науково-освітньому середовищі.

Мирослава Вовк, доктор педагогічних наук, професор, завідувач відділу

змісту і технологій педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти

і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України

Меню