Новини факультету

Постать і творчість Тараса Шевченка в сучасному соціокультурному просторі

ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ на факультеті іноземної та слов’янської філології Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка 25 жовтня 2023 р. відбулася презентація творчого проєкту студентів 3 курсу «Постать і творчість Тараса Шевченка в сучасному соціокультурному просторі» під керівництвом доктора філологічних наук, професора кафедри української і літератури Лариси Горболіс.

Під час презентації студенти окреслили роль творчості Тараса Шевченка в осмисленні сучасних подій в Україні. Здобувачі засвідчили специфіку художньої реалізації образу і творчості Кобзаря у слові, музиці, картинах відомих художників, а також фотоколажах, стріт-артах тощо, на змістовному ілюстративному матеріалі довели, що творчість Тараса Шевченка актуальна в сучасному культурно-мистецькому просторі та суспільному житті. Порушені Тарасом Шевченком теми національної свідомості, волі, соціальної нерівності, прав людини залишаються на сьогодні запитаними і потребують обговорення.

Студенти акцентували увагу на значимості творчості Тараса Шевченка в Революції Гідності, під час російсько-української війни, представили постать Кобзаря як величну метафору національної ідентичності. Події в Україні початку ХХІ ст. формують нове суспільне сприйняття образу Тараса Шевченка. Ключовими тезами заходу стали такі тези: Тарас Шевченко – як символ України – невід'ємна частина нашої національної ідентичності; творчість письменника скеровує на боротьбу за цінності, які потрібно захищати і боротися: «Борітеся – поборете!»

Меню