Новини факультету

Про результати VI Міжнародної науково-практичної інтернет конференції «Сучасні тенденції у викладанні іноземних мов у світі»

30 листопада 2023 року за ініціативи кафедри іноземних мов Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка відбувалася VI Міжнародна науково-практична інтернет конференція «СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ У ВИКЛАДАННІ ІНОЗЕМНИХ МОВ У СВІТІ», яка стала доброю щорічною традицією нашою кафедри, що дозволяє досвідченим та молодим науковцям, а також магістрантам, студентам України та зарубіжжя презентувати результати своїх наукових розвідок, обмінюватися думками, ідеями, обговорювати перспективи та вектори розвитку освітнього простору.

Реалізація цього наукового заходу стала можливою завдяки активній партнерської підтримки кафедри англійської філології та лінгводидактики, кафедри теорії та практики романо-германських мов, а також міжнародних партнерів, зокрема, Державного університету штату Айова (США), Братиславського економічного університету (Словакія), Ерфуртського університет (Німеччина), Інституту святого Юди (Франція), університету Сакарья (Туреччина), Пармського державного університету (Італія). Ми щиро вдячні нашим колегам, партнерам за неймовірну підтримку та активну участь у підготовці та проведенні конференції.

Основними напрямами роботи конференції було визначено такі:

  1. Актуальні проблеми іноземної філології.
  2. Проблеми теорії та методики викладання іноземних мов за професійним спрямуванням.
  3. Проблеми і перспективи розвитку освіти в Україні і світі.
  4. Інноваційні процеси у розвитку вищої та середньої школи в Україні в контексті євроінтеграції.

Для бажаючих детально ознайомитися з результатами роботи конференції планується публікація електронного збірника матеріалів конференції.

Хочемо відмітити, що 50 відсотків коштів, зібраних на організацію конференції та публікації матеріалів, буде передано на допомогу Збройним Силам України, які на сьогодні дають можливість нашим викладачам та студентам працювати, навчатися та проводити подібні наукові заходи. Слава героям! Слава Україні!

У межах роботи VI Міжнародної науково-практичної інтернет конференції «Сучасні тенденції у викладанні іноземних мов у світі» виконуюча обов’язки завідувача кафедри теорії та практики романо-германських мов, кандидат педагогічних наук, доцент Вікторія Солощенко презентувала одноосібну монографію «Інтернаціоналізація університетської освіти в Німеччині: ретроспективний аналіз» та одноосібний навчальний посібник німецькою мовою „Sag etwas auf Deutsch!“ «Говори німецькою!».

Вікторія Миколаївна зазначила, що на етапі інтеграції України до європейського та світового освітнього просторів важливим є вивчення та впровадження прогресивного досвіду Німеччини у контексті інтернаціоналізації університетської освіти в Україні на наднаціональному, національному, регіональному та інституційному рівнях. Дослідниця зауважила, що у науковому досліджені з’ясовано сутність, специфіку й виміри інтернаціоналізації університетської освіти в Німеччині, її наповнення інтеркультурним змістом. Окреслено та визначено провідні детермінанти, стратегії й механізми інтернаціоналізації університетської освіти в країні. Виокремлено та класифіковано стратегії інтернаціоналізації університетської освіти в Німеччині. Подано рекомендації щодо можливості використання досвіду інтернаціоналізації німецькомовних університетів Європи у процесі модернізації вищої школи в Україні.

Для студентів педагогічних вищих навчальних закладів, викладачів кафедр іноземних мов, фахівців відділу міжнародного співробітництва, аспірантів та магістрантів було розроблено та видано одноосібний навчальний посібник німецькою мовою „Sag etwas auf Deutsch!“ «Говори німецькою!», автором якого є кандидат педагогічних наук, доцент Вікторія Солощенко. Він складається із семи розділів і містить у собі різноманітний мовленнєвий, лексичний, загальноосвітній та граматичний матеріал, а також лексичні коментарі і граматичні вправи, що дає змогу використовувати їх також і для самостійного вивчення німецької мови.

Навчальний посібник „Sag etwas auf Deutsch!“ «Говори німецькою!» вміщує лаконічно викладені німецькою та українською мовами основні правила граматики німецької мови. До кожної теми додаються комплекси комунікативних вправ і завдань орієнтованих на засвоєння граматичних форм і структур.

Колектив кафедри іноземних мов та кафедри теорії та практики романо-германських мов факультету іноземної та слов’янської філології Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренко щиро вітає Вікторію Миколаївну Солощенко з публікацією одноосібної монографії «Інтернаціоналізація університетської освіти в Німеччині: ретроспективний аналіз» та одноосібного навчального посібника „Sag etwas auf Deutsch!“ «Говори німецькою!» та бажає подальших професійних успіхів, реалізації нових задумів і творчого натхнення!

Меню