Новини факультету

Проєкт «СумДПУ - моя гордість. Мій ФілФАК - моя гордість»

«Оце - Ваше! Ви не помилилися у виборі!»  – ось так влучно характеризував багаторічний завідувач  кафедри української мови Валерій Поставний своїх студентів….

Кафедра української мови і літератури в межах проєкту  «СумДПУ - моя гордість. Мій ФілФАК - моя гордість» пропонує допис студента 241 групи Назара Бережного про випускницю нашого філологічного.

І знову в рідній школі. Тільки тепер в якості вчителя. А з монітору ноутбука звучать дитячі голоси. Про дощ Ліни Костенко, про кольорових мишей, про прислівник та правила його написання.

Це 7-А клас - розумний, активний, ерудований. На жаль, навчання поки що дистанційне. Але кожен впевнений в тому, що невдовзі піде в рідну затишну школу.

І, як завжди, зустріне їх там класний керівник - Ольга Іванівна. Ольга Іванівна Недоцюк - вчитель української мови і літератури. Працює в Ліцеї імені І. М. Середи Великописарівської селищної ради з 1984 року.

 У селищі її знає кожен, не одне покоління навчала. Вже давно випустила дітей своїх перших випускників. Педагогічний стаж сягає 40 років, але, здається, вона ніколи не втомлюєтся від своєї праці. Завжди привітна, енергійна, готова порадити, поділитися своїми знаннями. Це один з тих вчителів, який не тільки має великий багаж знань, а й вміє майстерно передати його дітям.

Мені поталанило. Сьогодні вона мій наставник, керівник педагогічної практики. Цікаво, що Ольга Іванівна теж навчалася в Сумському педагогічному університеті імені А. С. Макаренка.

Спочатку вивчала російську мову. А коли вже почала працювати в рідній школі, при інституті було створено групу з учителів для перекваліфікації. Форма навчання - заочна. Такі студенти, вона одна із них, були вже з певним досвідом, а головне - мотивовані. З вдячністю згадує Ольга Іванівна своїх викладачів, професіоналів своєї справи, тих, хто відкрив для неї різнобарвний світ української мови - В. Поставного, Л. Лиманчук, Ю.П'ятаченка, С. П‘ятаченка.

У 1995 році, після складання державних іспитів, отримала диплом з відзнакою. Спеціальність - українська мова та література. І сьогодні згадує слова В. Поставного під час іспиту: «Оце - Ваше! Ви не помилилися у виборі!». І додає: «Жодного разу не пошкодувала, що здобула свою другу освіту. Я - вчитель української словесності».

Надійно починати перші кроки в свою трудову діяльність, коли поряд з тобою справжні майстри своєї справи, які підтримають, порадять, допоможуть, а ще ніколи не зрадять рідне слово і розділять захоплення від «Крила» Ліни Костенко:

А як же людина? А що ж людина?

Живе на землі. Сама не літає.

А крила має. А крила має!

Студент 241 групи спеціальності
014 Середня освіта (Українська мова і література)
Назар Бережний

Меню