Новини факультету

Професія вчителя української мови і літератури: можливості і виклики

Віддай людині крихітку себе. За це душа поповнюється світлом
(Ліна Костенко)

12 березня відбулася гостьова лекція для студентів 3, 4 курсів та магістратури філологічного СумДПУ імені А.С. Макаренка від КАЛИНИЧ Олесі Василівни.

Оленся Калинич - заслужений учитель України, переможниця конкурсу «Учитель року-2015» у номінації «Українська мова та література»; учителем- методистом, учитель вищої категорії; авторка начально-методичних видань з української мови та літератури для підготовки до ЗНО та НМТ; співавторка підручників української мови та української літератури для НУШ.

Модерували Олена СЕМЕНОГ (доктор педагогічних наук, професор, в.о. завідувачки кафедри української мови і літератури СумДПУ імені А.С. Макаренка) та Наталія ГРОМОВА (кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української мови і літератури СумДПУ імені А.С. Макаренка).

Це була розмова, побудована на основі власного учительського досвіду, під час якої спікерка поділилася з аудиторією своїми напрацюваннями, цікавими проєктами, враженнями від численних знайомств із учителями з різних куточків України.

Олеся КАЛИНИЧ зазначає: «Учитель – не ремесло, а мистецтво навчати і навчатися. Це не пафосні слова, а досвід переважної більшості колег, які знайшли себе в сродній праці. Так, серед освітян є і нещасні, не реалізовані. Ті, які у всьому вбачають зраду і зневагу. Але хіба це залежить від професії? Так, серед учителів є і ті, що все життя тихо ненавиділи школу, але не мали сили духу піти з неї. Та знову – хіба це тільки про професію? Ми те, що ми «їмо» (читаємо, спілкуємося, живемо). Шляхів безліч - кожен обирає свій

Дуже хочеться, щоб студенти – творчі, небайдужі – хотіли йти до школи, бо тут на них чекають учні – не втрачене й розбещене покоління, а діти, які потребують любові й учителя. Учителя потребують і батьки, бо далеко не всі байдужі чи захворіли на гіперопіку.»

Завершили теплу зустріч грою «Міф / правда». Студенти отримали книги від спікерки, що стало головною мотивацією.

Щиро дякуємо Олесі КАЛИНИЧ, що мали змогу поділитися власним досвідом та показати приклад справжнього сучасного вчителя.

Меню