Новини факультету

«Профорієнтаційне есе «Мова – важливий фронт перемоги»

6 червня студенти 231 групи (спеціальність «Українська мова і література») провели зустріч «Профорієнтаційне есе «Мова – важливий фронт перемоги» за ініціювання доцента кафедри української мови і літератури Герман Вікторії Василівни.

На заході були присутні усі охочі: студенти, абітурієнти, викладачі (доц. Н.І. Кириленко, доц. О.П. Кумеда, ст. викл. М.М. Ячменик), вчителі, батьки учнів, школярі…

В.В. Герман на початку зустрічі зазначила: «Закінчилася наша перша весна без весни, бо в наших душах – лютий! Слово "війна" ми хочемо стерти з нашого словника, бо воно означає «біда, горе, жахіття, смерть»… Відкрився мовний фронт. Війна змінює значення слів. Деякі значення притуплюються, і треба їх гострити, як ніж каменем. Деякі, навпаки, стають такими гострими, що їх неможливо слухати. Деякі слова взагалі відмирають, а інші – виринають з минулого і починають знов означати, стають важливими… Кожне новонароджене слово віддзеркалює звитягу, смак перемоги в битвах, гумор та іронію дотепних і відважних сучасників з надзвичайною волею до перемоги. Слово – зброя! Борімося – переможемо! Усе буде Україна!

Студенти 3 курсу свої думки виголосили у формі коротких, але таких змістовних та чуйних, іноді гострих та рішучих, есе:

Провозьон Софія: «Ми – майбутні філологи, і наша місія полягає в тому, щоб створити для дітей україномовне середовище і захистити їх від ворожого впливу російської. Адже у своїй мові ми зберігаємо українську ментальність, історичну пам’ять, унікальний фольклор і художню літературу».

Княгницька Катерина: «Наша мова – то наша зброя, надзвичайна й сильна. Це інструмент, якого достатньо, щоб потрапити у найвразливіше місце ворога та обеззброїти його як особистість».

Також до активної співпраці були залучені абітурієнти, які також висловлювали думки про важливість української мови у такий важкий період для нашої держави.

Ми, українці, віримо у наше світле майбутнє, віримо, що вже першого вересня ми зустрінемо наших любих першокурсників біля рідного університету під мирним небом та ще раз переконаємося, що мова – важливий фронт перемоги!

Меню