Новини факультету

Протягом останнього тижня лютого місяця на факультеті іноземної та слов'янської філології відбулися презентації вибіркових дисциплін

Вибір дисциплін – це надзвичайно важливий етап, як для студентів, так і для викладачів.

Закон України «Про вищу освіту» передбачає право здобувачів вищої освіти на вибір навчальних дисциплін у межах, передбачених відповідною освітньою програмою та навчальним планом.

Кожен студент має право обрати навчальні дисципліни із запропонованого переліку, які відповідають необхідному обсягу кредитів та викладаються у відповідному семестрі.

Студентам 3 курсу спеціальності Середня освіта (Українська мова і література) були запропоновані певні дисципліни серед яких – курс "Мовне родинознавство" викладач Семеног Олена Миколаївна (доктор педагогічних наук, професор, завідувачка кафедри української мови і літератури Сумського державного університету імені А. С. Макаренка).

Курс «Мовне родинознавство» чіпляє своєю тепло назвою. Родина – це місце де завжди добре, затишно і спокійно. Чому б не відчути ці почуття знову на заняттях із "Мовного родинознавства". У кожного слова є своя родина, сім'я, яких об'єднує спільний корінь, але ми про це навіть не задумуємося, ці знання ніби й "лежать на поверхні", але водночас, щоб здобути їх треба грунтовно і плідно попрацювати.

У процесі презентації своєї дисципліни Семеног О.М. розповіла нам, що слова рід і коліно спільнокореневі. Рід – сукупність поколінь. Раніше існував родинний обряд, коли народжувалася дитина, батько приймав її на коліна, тобто до роду свого.

Курс «Мовне родинознавство» тісно пов'язаний з українськими традиціями. Вивчати мовні зв'язки з традиційними для нас дуже важливо, адже це неабияк допомагає аналізувати закодовані смисли творів українських письменників.

Меню