Новини факультету

Публічна лекція академіка НАПН України Георгія Філіпчука

29-30 жовтня 2021 року відбулась відкрита лекція «Україноцентризм в освітній політиці» ГЕОРГІЯ ФІЛІПЧУКА, доктора педагогічних наук, професора, дійсного члена Національної академії педагогічних наук України, члена Центрального правління, першого заступника голови Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Лекцію проведено у межах V Усеукраїнської науково-практичної конференції «Інновації в освіті і педагогічна майстерність учителя-словесника». Ініціатори: кафедра української мови і літератури Сумського педагогічного університету, відділи теорії і практики педагогічної освіти; змісту і технологій педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України)

Тези виступу:

  • Освіта передусім потребує правди і ріднокультурного грунту.
  • Найсучасніша педагогічна система, наймодерніші суспільні технології неспроможні виховати гідного громадянина світу без поваги до своєї Вітчизни, землі, історії, рідної мови і літератури, традиції, власного «Я».
  • Європейська сім’я – це великий оркестр народів, де кожен інструмент має свою тональність, Україна, її національна освіта мають посісти в ньому гідне і належне місце. Наша «мелодія» мусить ґрунтуватися на інтелектуальних, духовних, матеріальних цінностях власного народу.
  • Національній освіті необхідний постійний діалог як синтез, взаємовплив, взаємозбагачення національних культур.
  • Людям потрібен не аргумент сили, а сила аргументу, яка забезпечить формування такої «педагогіки добра», яка допоможе народам виробити об'єктивний, гуманний цивілізаційний погляд на події, на явища, факти, які є значущими для національної, європейської, світової історії.

«Щоби бути гідним європейцем, насамперед слід стати гідним українцем, шануючи достоїнство свого Роду і Народу» (Г. Філіпчук).

Дякуємо організаторам та глибокошановному Г. Г. Філіпчуку, доктору педагогічних наук, професору, академіку Національної академії педагогічних наук України, за обговорення надзвичайно актуальної теми, яка відгукнеться в серці кожного свідомого українця.

Меню