Новини факультету

Рівний доступ – передумова поступу: кіноклуб за фільмом «Hidden Figures»

26 лютого 2024 року студентки 3-го курсу Педько Марія та Гомоля Влада разом зі студенткою 4-го курсу Колесовою Дар’єю провели онлайн-засідання кіноклубу для учнів Сумської класичної гімназії, Сумської гімназії №1, Сумська спеціалізована школа №25, майбутніх учасників ІІ міжнародного конкурсу творчого письма за фільмом для старшокласників та студентів 1 курсу: Переглядай рефлексивно, досліджуй доброчесно мисли критично, пиши креативно! (англійською мовою).

 Інтерактивне відеозаняття-тренінг було проведено за авторською методикою «Кіноклуб вчителя англійської мови», розробленої Г.І. Подосинніковою. Для перегляду та обговорення був обраний фільм «Hidden Figures», заснований на реальних історіях афроамериканок-математиків, які зіграли вирішальну роль в опануванні космосу США та зробили STEM більш інклюзивним.

Завдяки перегляду "Hidden Figures", учні поглибили свої знання про космічні технології та соціально-політичні реалії, що зумовлюють чи унеможливлюють людський прогрес. Фільм дозволив учасникам клубу зануритися в атмосферу NASA 60-x років, де передові технології та відкриття співіснували з архаїчними упередженнями.

Під час обговорення сюжету учні мали нагоду висловити свої міркування щодо проблем дискримінації, стереотипів, доступності освітніх і професійних можливостей, а також - поділитися власним досвідом. Лейтмотивом дискусії була думка про визначальну роль заслуг й особистих якостей людини, а не її походження чи статі.

Фільм підштовхнув учнів до роздумів про те, якою мірою людський розвиток стримується соціальними чинниками, що перешкоджають багатьом людям вповні реалізувати свій інтелектуальний і творчий потенціал.

Швидкий темп мовлення та насиченість фільму науковою термінологією стали викликом, але водночас і кроком уперед для учасників кіноклубу. Судячи зі схвальних відгуків учнів, вони були б раді ще раз пережити подібний досвід.

Меню