Новини факультету

Спільне засідання професійного об'єднання вчителів української мови та літератури Шосткинської об'єднаної громади та кафедри української мови і літератури СумДПУ

4 квітня 2024 року відбулось спільне засідання професійного об'єднання вчителів української мови та літератури Шосткинської об'єднаної громади та кафедра української мови і літератури Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка та колектив методичного об'єднання вчителів української мови і літератури Шосткинської ОТГ.

Цікаво, що 49 присутніх - 47 учителів-словесників Шосткинської територіальної громади (13 шкіл міста, а також сел і селища Вороніж, Ображіївка, Чапліївка, Клишки, Ковтуни, Богданівка, Собича, Собичеве, Івот, Миронівка) у різний час закінчили філологічний у Сумському педінституті/університеті.

Модерував зустріч Михайло Білясник Михайло Білясник, вчитель української мови і літератури Шосткинської гімназії Шосткинської міської ради, учитель-методист, голова методичного об'єднання вчителів Шосткинської об'єднаної територіальної громади Сумської області, відмінник освіти України, випускник філологічного факультету Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка 1981 року.

О.Семеног, завідувач кафедри української мови і літератури СумДПУ розповіла про історію і сучасність кафедри, студентські здобутки. Н.Громова - про освітню програму Середня освіта. Українська мова і література. Аліна ЗЛЕНКО, фахівець Центру професійно-кар’єрної орієнтації та вступу на навчання – про основні дати реєстрації та проведення НМТ, ЄВІ, ЄФВВ; основні напрямки діяльності Консультативного центру.

Присутніх зворушив виступ студента Н.Бережного, який проводить дослідну роботу в 7 класі Шосткинської гімназії. Назар подякував учителю української мови та літератури Михайлу Біляснику за надану можливість отримати цінний досвід: відвідував уроки, обговорював есе учнів, проводив опитування та бесіди; мав унікальну можливість зрозуміти, як формується культура роботи з текстом есе на уроках української мови в 7 класах Нової української школи. Цитуємо з виступу: «Будучи родом з Великої Писарівки, де зруйнована війною моя школа, особливо гостро відчуваю важливість збереження та розвитку освітніх традицій. Дух нашої школи, її цінності та навчальні здобутки живуть у серцях вчителів та випускників і продовжують надихати на нові досягнення, незважаючи на болючі втрати».

Виступ Н.Бережного спонукали учителів – випускників Сумського  педагогічного до спогадів.
Михайло Білясник згадує: кураторами групи, в якій навчався студент Михайло, в різні роки працювали Нестеренко Раїса Іванівна, Гаврилов Пилип Гаврилович, Гризун Анатолій Пилипович. Михайло Дмитрович пригадав викладачів: Гаврилов П.Т. читав «Вступ до літературознавства», Малишко Г.І., Лазорко М.О. - «Вступ до мовознавства», Скорик О.С. – «Сучасну українську мову», «Методику викладання української мови», Поставний В.В. – «Старослов’янську мову», Дейниченко Н.П. – «Сучасну українську мову», Манченко О.Г. – «Фольклор», «Давню українську літературу», Охрименко О.Г. – «Античну літературу»
Що запам’яталось: дружба, спілкування, партнерство і повага, редколегія газети «Філолог», написання оголошень, плакатів, транспорантів до свят, ювілеїв тощо, День науки (уперше виступив із дослідженнням під керівництвом Манченко О.Г.), студентське патрулювання (очолював викладач Поставний В.В.) - стежили за порядком у мікрорайоні; чергування разом з викладачем дало шанс покращити знання старослов’янської мови; запам’яталось, що навчались у той час кілька потоків студентів-україністів. Запам’яталсь і робота у радгоспі «Ганнівський», будзагон «Зодіак».

Сумський педінститут – це фундаментальна освіта і добрі згадки.

Із почуттям глибокої вдячності випускники філологічного - тепер учителі Шосткинської об'єднаної громади згадують рідний університет та вас, наші духовні наставники. Ви намагалися вчити доброті, справедливості, чесності.

Меню