Новини факультету

Студентка СумДПУ – переможниця фіналу ХХ Міжнародного конкурсу творчих робіт учнів, студентів, аспірантів та вчителів «Уроки війни та голокосту — уроки толерантності»

20-22 вересня 2023 року відбувся фінал ХХ міжнародного конкурсу творчих робіт учнів, студентів, аспірантів та вчителів «УРОКИ ВІЙНИ ТА ГОЛОКОСТУ — УРОКИ ТОЛЕРАНТНОСТІ».

Захід проводили Міністерство освіти і науки та Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» .

Учасники конкурсу презентували різноманітні креативні роботи: історичні дослідження, художні та музичні експозиції, аматорські фільми, методичні розробки. Із 150 заявок на участь у конкурсі у Фінал потрапило 64.

Участь у конкурсі взяла студентка спеціальності Середня освіта. Українська мова і література Єлизавета Драновська. Творча робота студентки "Вогонь життя між прірвою років", присвячена Романченку Борису Тимофійовичу, отримала диплом 1 ступеня за найкращу творчу роботу.

Борис Тимофійович Романченко родом з Сумської області. Борис Тимофійович Романченко пережив страхіття кількох фашистських концтаборів — Бухенвальд, Пенемюнде, Дора та Берген-Бельзен. У перший із них він потрапив у 1942 році, у 15-річному віці. Усю війну до самого визволення Німеччини від нацистів у 1945 році він провів у таборах. Ще за життя він розповідав, що він важив лише 35 кілограмів, коли був звільнений, але зумів вижити. А було йому лише 18 років. Прожив велике чесне життя. 21 березня 2022 року в Харкові під час бомбардування одного з житлових кварталів міста 96-річний в’язень фашистських концтаборів Борис Романченко загинув.

"Бог забира найкращих, чи не так? Доводить нам війна це щогодини..».

Щиро вдячні організаторам, журі та учасникам конкурсу. Ми об'єднані, єдині та непереможні у боротьбі за справедливість і бажанні прямо говорити правду про злочини нацизму ХХ ст. та злочини рашизму нині, - наголошує Є.Драновська.

Меню