Новини факультету

Святкове засідання сумського осередку Асоціації українських германістів

На факультеті іноземної та слов’янської філології Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка відбулося святкове засідання сумського осередку Асоціації українських германістів.

На святкове засідання були запрошені учні закладів загальної середньої освіти м. Суми Сумської області, які у 2023 стали учасниками міжнародних проектів та переможцями міжнародних конкурсів та продемонстрували надзвичайну мотивацію та значний прогрес у вивченні німецької мови як іноземної, а також представники закладів освіти – вчителі, які допомогли учням досягти видатних результатів у навчанні, та батьки учнів.

Дарʼя Кондрова розповіла про позитивний досвід участі у конкурсі від Goethe-Institut в Україні «MeinBlick Ukraine – MeinBlick Deutschland», орієнтований на українських учнів закладів освіти, які є учасниками проекту «Школи: партнери майбутнього». Як переможниця конкурсу Дарʼя отримала стипендію на проходження мовного курсу у м. Пфорцгейм, який вона і відвідала у серпні 2023 р. Дарʼя поділилася враженнями про життя у таборі, активності, екскурсію до м. Гайдельберґ та складання екзамену, що засвідчує елементарне володіння німецькою мовою на другому рівні (A2).

Координатор сумського осередку Асоціації українських германістів Шевцова Наталія Олександрівна проінформувала присутніх про результати конкурсу письмових робіт та міжнародного книжкового проекту «Дорогою між учора і завтра» – спільного проекту автора та популяризатора літератури Артура Нікеля з Асоціацією українських германістів, Культурним центром Grend Essen та видавництвом Geest Visbek. Учні двох шкіл міста – Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №10 Сумської міської ради та Комунальної установи Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №25 м. Суми – проявили надзвичайну активність і продемонстрували неабиякі здібності під час виконання творчого завдання. Роботи восьми учнів Ярослава Басова, Маргарита Нікітіної, Аріни Отрощенко, Іллі Михайлова, Костянтина Буряса, Софії Демченко, Єлизавети Кононенко та Вєроніки Білецької увійшли до фінальної версії книги із 74 робіт, яку написали молоді українці віком від 10 до 20 років, – Ukrainische Jugendliche zwischen gestern und morgen unterwegs. Ein deutsch-ukrainisches Lesebuch. Німецько-українська збірка «Дорогою між учора і завтра» є книгою претензій і звинувачень, але також надії та впевненості. Усі автори отримають авторські примірники книги.

Іншим видатним досягненням стала участь учениці Комунальної установи Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №25 м. Суми Маргарити Усенко у міжнародному фестивалі німецької пісні Internationales Festival der deutschen Lieder, що відбувся 13 травня 2023 р. у м. Вільнюс, Литовська республіка. Організатором фестивалю виступила Спілка вчителів німецької мови Литви – Litauischer Deutschlehrerverband. До участі у фестивалі, що проходив у онлайн-форматі, було відібрано 24 роботи учнів Литви, Китаю, Чілі, Естонії, Грузії, Польщі, Македонії, Болівії та України. Нашу країну на фестивалі представляли два учасники – з міст Житомир та Суми.

Координатор сумського осередку Асоціації українських германістів вручила присутнім учасниками міжнародних проектів та переможцями міжнародних конкурсів, а також представниками закладів освіти ділові щоденники Асоціації.

Адміністрація Факультету іноземної та слов’янської філології Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка та координатор сумського осередку Асоціації українських германістів дякують за вагомий внесок у пропаганду якісного викладання та навчання німецької мови та успішну підготовку учасників міжнародного книжкового проекту «Дорогою між учора і завтра» директору Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №10 Сумської міської ради Купреєвій Нінелі Миколаївні, заступнику директора Суровицькій Ользі Дмитрівні та колективу кафедри німецької мови закладу, а також директору Комунальної установи Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №25 м. Суми Сумської області Лисянській Ірині Миколаївні, старшому вчителеві Ходенко Зої Борисівні та колективу кафедри німецької мови закладу! Також дякуємо директору Комунальної установи Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №25 м. Суми Сумської області Лисянській Ірині Миколаївні, вчителю музичного мистецтва Ванюшенко Олександру Валерійовичу, старшому вчителеві Левченко Олені Володимирівні, старшому вчителеві Ходенко Зої Борисівні, старшому вчителеві Немченко Світлані Олексіївні за успішну підготовку лауреатки міжнародного фестивалю німецької пісні Internationales Festival der deutschen Lieder. Висловлюємо подяку також завідувачу кафедри сценічного мистецтва, естради та методики режисерування Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка кандидату педагогічних наук, Ph. D., доценту Корякіну Олексію Олексійовичу, науково-педагогічному колективу кафедри, а також художньому керівнику Центру творчого розвитку та соціально-психологічної роботи Олексію Миколайовичу Федині за надані консультації та сприяння успішній підготовці Маргарити Усенко до участі у фестивалі!

Бажаємо нашій молоді нових творчих досягнень, захоплюючих проектів та успіхів у вивченні німецької мови! Запрошуємо всіх охочих долучатися до діяльності сумського осередку Асоціації українських германістів та брати участь у подальших локальних і міжнародних проектах та конкурсах!

Ключові слова: діяльність сумського осередку Асоціації українських германістів, співпраця із закладами загальної середньої освіти, робота зі стейкхолдерами, конкурс «MeinBlick Ukraine – MeinBlick Deutschland, міжнародний книжковий проект «Дорогою між учора і завтра», міжнародний фестиваль німецької пісні Internationales Festival der deutschen Lieder

Меню