Новини факультету

Святкування Дня науки: науково-методичний семінар та майстерклас «Технології CLIL та Inquiry Based Learning на уроках німецької мови»

25 травня 2023 р. в актовій залі Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №10 Сумської міської ради пройшло святкування Дня науки в Україні, ініціаторами та організаторами якого виступили кафедра теорії та практики романо-германських мов Факультету іноземної та слов’янської філології Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка та кафедра німецької мови Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №10 Сумської міської ради.

В межах заходу було проведено Науково-методичний семінар та майстеркласі «Технології CLIL та Inquiry Based Learning на уроках німецької мови», присвячені проблемам предметно-мовного інтегрованого навчання (CLIL) та навчання через дослідження / навчання на основі учнівського запиту (Inquiry Based Learning).

Науково-методичний семінар мав на меті підвищення кваліфікації вчителів німецької мови у застосуванні технологій CLIL та Inquiry Based Learning на уроках німецької мови у закладах загальної середньої освіти (ЗЗСО) та складався з двох частин: теоретичної – на якій учасники могли ознайомитися із особливостями організації навчання німецької мови на основі використання технології предметно-мовного інтегрованого навчання (CLIL) та навчання через дослідження / навчання на основі учнівського запиту (Inquiry Based Learning) у Педагогічному інституті м. Відень та практичної – на якій учасники спостерігали реалізацію навчання німецької мови через дослідження на основі досліду «Schwimmt es oder schwimmt es nicht?» у майстеркласі.

Науково-методичний семінар та майстерклас проводила Шевцова Наталія Олександрівна, викладач кафедри теорії та практики романо-германських мов Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка та координатор обласного осередку Асоціації Українських Германістів, яка презентувала учасникам досвід, отриманий під час участі у конференції XVII. Internationale Tagung der Deutschlehrerinnen und Deutschlehrer (IDT 2022) 15.08.22 - 20.08.22, м. Відень, Австрія у серпні 2022 р. та запросила учасників до участі у наступній конференції – XVIIІ. Internationale Tagung der Deutschlehrerinnen und Deutschlehrer (IDT 2025), яка відбудеться 28.07.25 - 1.08.25 у м. Любек, Німеччина.

У заходах взяли участь учні 7-8 класів Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №10 Сумської міської ради, вчителі ЗЗСО м. Суми Шеремереєвич Олена Ігорівна (Комунальна установа Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №25), Михайлик Алла Михайлівна (Комунальна установа Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №7 імені Максима Савченка Сумської міської ради), Лиховоз Тетяна Петрівна, Паляниця Володимир Миколайович, Суровицька Ольга Дмитрівна, Богданова Вікторія (Сумський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №10 Сумської міської ради), Ярошенко Інна Іванівна (Комунальна установа Сумська гімназія №1 м. Суми Сумської області), здобувачі вищої освіти Саннікова Валерія Євгенівна та Гречихін Сергій Олегович, а також викладачі німецької мови Оробінська Руслана Володимирівна та Солощенко Вікторія Миколаївна (Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка).

Колектив кафедри теорії та практики романо-германських мов Факультету іноземної та слов’янської філології Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка щиро дякує директору Купреєвій Нінелі Миколаївні, заступнику директора Суровицькій Ользі Дмитрівні, колективу кафедри німецької мови Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №10 Сумської міської ради за допомогу в організації та проведенні науково-методичного семінару та майстеркласу!

Також організатори дякують всім, хто приєднався до святкування Дня науки в Україні в якості учасників! До нових зустрічей!

 

Ключові слова: День науки в Україні, Асоціація Українських Германістів (АУГ), конференції, IDT 2022, IDT 2025, Педагогічний інститут м. Відень, робота зі стейкхолдерами, профорієнтація, кооперація, науково-методичний семінар, майстерклас, неформальна освіта, студентський науковий гурток «Організація та забезпечення процесу навчання іноземної мови у ЗЗСО, технології CLIL та Inquiry Based Learning на уроках німецької мови, навчання через дослідження / навчання на основі учнівського запиту

Меню