Новини факультету

Цілі сталого розвитку у підготовці майбутніх вчителів німецької мови у 2022-2023 н.р.

Кафедра теорії та практики романо-германських мов послідовно впроваджує підходи до підготовки майбутніх вчителів німецької мови, які орієнтують освітній та навчальний процес на імплементацію «Цілей сталого розвитку» (ЦСР), ухвалених на Саміті ООН у 2015 році.

Усвідомлюючи необхідність реалізації плану дій, зафіксованого в резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Перетворення нашого світу: Порядок денний в області сталого розвитку на період до 2030 року», в освітньому контексті, викладачі кафедри заохочують майбутніх вчителів до сталого використання електронних освітніх ресурсів (ЕОР) та інших онлайн-ресурсів (ОР) у вивченні та навчанні німецької мови під час проходження практики, у проведенні практично-дослідницьких проектів, сприяючи реалізації «ЦСР12: Відповідальне споживання та виробництво» та «ЦСР13: Боротьба зі зміною клімату».

У 2022-2023 н.р. конкретними кроками у реалізації цілей сталого розвитку у процесі навчання німецької мови в Сумському державному педагогічному університеті імені А.С. Макаренка стало проведення викладачем кафедри теорії та практики романо-германських мов Шевцовою Наталією Олександрівною акції "Зелене Різдво" у грудні 2022 - січні 2023 року та заходу «Реалізуємо практично-дослідницькі проекти стало» у травні 2023 року. До останньої акції долучилися студенти 333 та 334 групи Яременко І., Саннікова В., Гречихін С., Бистренко А. та Гудзенко А., які перевірили онлайн-ресурси, які використовували у практично-дослідницьких проектах, за допомогою ресурсу thegreenwebfoundation.org.

Студенти виявили онлайн-ресурси, розміщені на серверах, які є кліматично нейтральними (такими, що дотримуються вимог щодо вуглецевої нейтральності): служба запису голосу Vocaroo, мультимедійний ресурс для створення, спільного редагування та зберігання інформації Padlet, вебзастосунки-текстові редактори для спільного редагування в реальному часі – етерпеди board.net та ZumPAD, онлайн-інструмент для створення презентацій, інтерактивних зображень, інфографіки, досьє Genially, ігрова навчальна платформа Kahoot!, програма для обговорення та обміну відео Flip, сервіс відеотелефонного зв'язку Google Meet, текстовий онлайн-процесор Google Docs, програмне забезпечення для адміністрування опитування Google Forms, презентаційна програма Google Slides.

У практично-дослідницьких проектах було також використано онлайн-ресурси, щодо яких немає впевненості в тому, що вони розміщені на серверах, які є кліматично нейтральними. Такими ресурсами виявилися безкоштовне програмне забезпечення для презентацій від AhaSlides, інтерактивна дошка для спільної роботи розподілених команд Miro, онлайн-дошка для колоборації scribblar.com та програма для організації відеоконференцій Zoom.

100% студентів та студенток висловили бажання у майбутньому використовувати ЕОР та ОР, які розміщені на серверах, які є кліматично нейтральними. Студенти відмітили, що не всі ресурси можуть бути замінені на більш «зелені» з огляду на різний функціонал, але підтримали ідею прагнути до збалансованого використання ЕОР та ОР.

Учасники акцій висловили такі думки:

«Це важливе опитування. Інтернет має бути глобальним суспільним благом – здоровим для планети та людей, які ним користуються».

«Дякуємо за опитування! Мені було корисно дізнатися про вплив на клімат цифрових ресурсів, які я використовую. Я хочу продовжувати тестувати інструменти та онлайн-ресурси для перевірки їхнього впливу на клімат, тепер клімат важливіший, ніж будь-коли!»

«До опитування я навіть не замислювалася, якими цифровими інструментами я користуюся. Тепер я по можливості уникатиму «незелених» цифрових інструментів».

«Було піднято дуже цікаве і важливе питання. Я ніколи не думала про «сталість» ресурсів. Я сподіваюся, що зможу знайти заміну ресурсам, які виявилися "сірими"».

Всіх небайдужих до боротьби зі зміною клімату запрошуємо пройти тест, розроблений в межах проекту Lifestyle@pro-klima>Вуппертальським інститутом клімату, навколишнього середовища та енергетики (Німеччина) та дізнатися про свій цифровий CO2-слід.

Проект Lifestyle@pro-klima покликаний оптимізувати використання інформаційних і комунікаційних технологій з метою економії енергії та скорочення викидів. Розробники онлайн-калькулятора COyou-Check відмічають, що галузь інформаційно-комунікаційних технологій відповідає приблизно за 4% викидів парникових газів у Європейському Союзі, а в усьому світі на інформаційно-комунікаційні технології припадає від 2 до 2,5% викидів газів, що спричиняють парниковий ефект, що приблизно відповідає частці викидів парникових газів, спричинених авіацією. Відмічається, що галузь інформаційно-комунікаційних технологій демонструє дуже високі темпи зростання в 1,5%, що, якщо продовжуватиметься динамічно, призведе до приблизно 14% усіх викидів парникових газів, спричинених інформаційно-комунікаційними технологіями у 2040 році. Отже, галузь інформаційно-комунікаційних технологій є дуже актуальною сферою діяльності, де існує потреба виявити потенціал для зменшення викидів газів, що спричиняють парниковий ефект.

Дякуємо учасникам акцій та заходів, що відбулися у 2022-2023 н. р. та запрошуємо всіх охочих приєднатись до ініціативи зі сталого використання ЕОР та ОР у навчанні та вивченні іноземних мов, у підготовці майбутніх вчителів, адже ми заслуговуємо на Інтернет сталого розвитку, що не несе загрози майбутнім поколінням, Інтернет, який є зеленим, відкритим і різноманітним!

Ключові слова: студентський науковий гурток «Організація та забезпечення процесу навчання іноземної мови у ЗЗСО», цілі сталого розвитку, стале використання електронних освітніх ресурсів, відповідальне споживання та виробництво, боротьба зі зміною клімату, Lifestyle@pro-klima, Вуппертальський інститут клімату, навколишнього середовища та енергетики

Меню