Новини факультету

Участь студентів-філологів у гостьовій онлайн-лекції «Олена Пчілка: погляд із сьогодення»

Студенти спеціальності 014 Середня освіта. Українська мова і література взяли участь у гостьовій онлайн-лекції «Олена Пчілка: погляд із сьогодення» в межах серії просвітницьких вебінарів «Цвіт української педагогіки: сучасне і минуле».

4 жовтня 2023 року в Інституті педагогічної освіти й освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України.

Ініціатор заходу – відділ змісту і технологій педагогічної освіти, первинний осередок Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка при ІПООД імені Івана Зязюна НАПН України.

Модератор – Наталія Філіпчук, доктор педагогічних наук, провідний науковий співробітник відділу змісту і технології педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України.

Лекторка – Ірина Щукіна, завідувачка науково-дослідного відділу з вивчення життя та творчості Лесі Українки Музею видатних діячів української культури, Лауреат літературно-мистецької премії імені Олени Пчілки.

Пані Ірина розкрила унікальність особистості Олени Пчілки, її становлення як письменниці, збирачки фольклору, акцентувала увагу на її ролі в особистісному і професійному розвитку Лесі Українки, інших дітей родини. На фольклорних зразках письменниця писала авторські твори, інтерпретувала казки, записувала багато народних приповідок, прислів’їв, загадок для дітей, досліджувала колядки. Олена Пчілка досліджувала традиції малювання на стінах, збирала зразки одягу, прикраси, орнаменти, є авторкою розвідки «Українські узори», представляла свою колекцію у Парижі. Вона призвичаювала своїх доньок до вишивки.

Олена Пчілка створила спектр драматичних творів, з-поміж яких вирізняються п’єси для дитячого театру, здійснила значний внесок у розвиток української поезії (збірка «Думки-мережанки»), як прозаїк одна з перших звернулася до проблеми життя інтелігенції, її авторський стиль вирізнявся «живим» мовленням, вишуканістю, барвистістю. Олена Пчілка перебувала у вирі українського культурно-просвітницького руху, організаторкою потужних заходів (відкриття пам’ятника Івану Котляревському, святкування ювілею Тараса Шевченка, проведення шевченківських «нелегальних» свят у різних містах України…).

Як публіцистка Олена Пчілка була редакторкою і видавчинею єдиного в Україні часопису для дітей «Молода Україна». Болючі факти з життя Олени Пчілки, пов’язані з фінансовими труднощами, неможливістю здійснювати видавничу роботу, вразили несправедливістю ставлення до Олени Пчілки з боку української громади. Вона була першою жінкою член-кореспондентом у галузі фольклору і етнографії ВУАН. Особливо вразила розповідь лекторки щодо взаємин Олени Пчілки і Лесі Українки.

На завершення заходу прозвучала «Серенада» на слова Олени Пчілки (музика Франца Шуберта) у виконанні народного артиста України, професора кафедри музики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Івана Дерди.

Дякуємо Збройним Силам України за можливість жити і працювати.

Меню