Новини факультету

Українознавчі студії в Україні і діаспорі

26 жовтня 2022 року у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича відбувся вебінар «Українознавчі студії в Україні і діаспорі».

Захід відбувався у співпраці Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, Інституту культурної спадщини Академії наук Молдови й Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. На партнерських засадах до участі у вебінарі долучилися студенти і викладачі Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка.

Модератором заходу виступив кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Валентин Мальцев.

Учасниками заходу стали більше 100 студентів, магістрантів, викладачів, науковців.

У вебінарі взяла участь Катерина Кожухар, доктор наук, старший науковий співробітник сектору «Етнологія українців» Інституту культурної спадщини Академії наук Молдови. Дослідниця акцентувала увагу на статусі української мови у Молдові, на основних проблемах врегулювання мовної політики національних меншин у країні.

Вовк Мирослава, доктор педагогічних наук, професор, завідувач відділу змісту і технологій педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, представила результати наукових рефлексій з теорії і практики українознавчих студій в Україні, традицій освітньої практики вивчення фольклору в діахронічному і синхронічному аспектах, висвітлила досягнення сучасних українознавчих, фольклористичних осередків в утвердженні ціннісних пріоритетів розвитку філологічних наук.

Майбутні філологи мали можливість ознайомитися з результатами теоретичних і практичних напрацювань учених, які представляють різні академічні осередки України і зарубіжжя, що може стати мотиваційним чинником професійного зростання у дослідницькій і викладацькій діяльності. Адже місією сучасних філологів має стати – збагачення і розвиток традицій філологічної науки, освітньої практики ретрансляції фольклорного, літературного слова.

Вовк Мирослава, доктор педагогічних наук,
професор, завідувач відділу змісту і технологій
педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і
освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України

Меню