Новини факультету

Усеукраїнська мовно-методична літня школа з міжнародною участю на базі СумДПУ завершила свою роботу

Упродовж 14-21 червня 2023 року для здобувачів вищої освіти зі спеціальності Середня освіта. Українська мова і література на базі СумДПУ імені А.С. Макаренка працювала 1 усеукраїнська літня школа з міжнародною участю «Навчання української мови у старшій школі в контексті пріоритетних компетентностей».

Ініціатором літньої школи є СумДПУ, партнером – Уманський ДПУ імені Павла Тичини. Проєкт виконували відповідно програми спільних заходів україністів ЗВО у 2023 році відповідно до схваленої на засіданнях кафедр та узгодженої керівництвом педагогічних університетів програми.

Мета роботи літньої школи – формування мовнокомунікативної, предметно-методичної, інформаційно-цифрової компетентності, компетентності педагогічного партнерства у студентів-філологів, їх професійного орієнтування на професію вчителя української мови і літератури, професійного самовизначення в умовах відновлення та розвитку економіки України.

Участь у літній школі взяли магістранти і бакалаври СумДПУ імені А.С.Макаренка , Уманського ДПУ імені Павла Тичини, Запорізького НУ, НУ "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка. До роботи долучились також учителі Сумської, Черкаської областей. Усього -понад 30 учасників.

Заняття тривало українською та англійською мовами. Обсяг - 1 кредит (30 годин). Майстер-класи провели фахівці СумДПУ імені А.С. Макаренка (О.СЕМЕНОГ, д. пед. н., професор; Н. ГРОМОВА, к. пед. н., доцент; М.ЯЧМЕНИК, к. пед. н); Уманського ДПУ імені Павла Тичини (Т.ГРИГОРЕНКО, д. пед. н., доцент; В.РОЗГОН, к.філ.н., доцент); Запорізького національного університету (І.БАКАЛЕНКО, к. пед. н., доцент), О.ПОПОВА, к. пед. н., доцент; Я. КАПРАНОВ, д. філ. н., доцент Економіко-гуманітарного університету у Варшаві (м. Варшава, Республіка Польща); Б.ІВАНОВСЬКА, доцент Економіко-гуманітарного університету у Варшаві (м.Варшава, Республіка Польща); Т.СИМОНЕНКО, д. пед. н., професор, професора-дослідник Департаменту іноземної та бізнес-комунікації WU (WIRTSCHAFTSUNIVERSITÄT WIEN), директор Центру українських дослідників в Австрії.

З-поміж тем, які розглядали на майстер-класах: Українська мова в закладах освіти: оновлення змісту програм та підручників; Квест для вчителя-словесника; Використання онлайн-інструментів в умовах дистанційного/змішаного навчання; Навчання української мови і літератури: комплекс інтерактивних вправ; Корпусні технології у дистанційному навчанні; Організація роботи вчителя-філолога в міжнародних проєктах; Розвиток медіаграмотності здобувачів освіти на основі методики хакатону; Комунікативні стратегії українського та англомовного педагогічного дискурсу.

На підсумковому занятті учасники літньої школи захищали проєкти "Учитель української мови і літератури в умовах відновлення і розвитку економіки України». Дякуємо спікерам за актуальні майстер-класи, студентам та вчителям – за активну участь. Усі учасники отримають сертифікати, підписані ректорами університетів.

Меню