Новини факультету

Відкрита лекція професорки СумДПУ у рамках проєкту «Запрошені професори в ЖДУ імені Івана Франка»

13 жовтня 2023 року в рамках проєкту «Запрошені професори в Житомирського державного університету імені Івана Франка» відбулася відкрита лекція доктора педагогічних наук, професора, завідувача кафедри української мови і літератури Сумського державного педуніверситету імені А.С. Макаренка Олени СЕМЕНОГ.

Тема – «Українська мова в закладах загальної середньоі освіти: оновлення змісту програм і підручників» — викликала професійне зацікавлення в усіх категорій слухачів: здобувачів бакалаврату, магістрантів, аспірантів, викладачів ННІ іноземної філології, вчителів Житомирщини.

Лекторка розглянула особливості мовно-методичної підготовки майбутніх учителів в умовах сучасних викликів, якість освіти в умовах воєнного стану (на прикладі результатів тестування учнів з української мови), державні стандарти, за якими здійснюється підготовка в закладах загальної середньої освіти, специфіку програмотворення і фундаментальні традиції підручникотворення, "лінводидактику воєнного стану" (Сергій Омельчук), модельні програми і підручники з української мови для 5-6 класів НУШ, модельні програми з української мови для 7-9 класів НУШ, програми і підручники з української мови для старшої школи, академічну доброчесність і медіаграмотність на уроках української мови.

Рефреном лекції стали слова «Українська лінгводидактика має своє національне обличчя». (Марія Пентилюк)

Модерувала захід кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови та методики її навчання Наталя ДЯЧЕНКО

Відгуки: Лекція присвячена підготовці сучасного вчителя. Про виклики й відповіді на нагальні питання в царині рідномовної освіти, про те, що, за словами І.Пулюя, «де правда, там мусить бути побіда». Щиро вдячні за глибину, академійність і взірцеву професійну доброчесність! (Наталя ДЯЧЕНКО, к.філ.н., доц.)

Щиро дякуємо за актуальну, цікаву, натхненну й інтерактивну лекцію. Особливо було корисно почути про працю, що в творчість перейшла, - і для колег, і для студентів Щиро дякуємо вельмишановній лекторці за сродну працю, науково-методичну творчість, високу культуру думки і щире спілкування (Оксана КУЧЕРУК, д. пед.н., проф.)

Меню