Новини факультету

Вітання з успішним завершенням курсу DLL4 «Aufgaben, Übungen, Interaktion»

Керівництво Факультету іноземної та слов’янської філології Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка та кафедра теорії та практики романо-германських мов вітає студентів четвертого курсу з успішним завершенням курсу DLL4 «Aufgaben, Übungen, Interaktion» у міжнародній програмі Goethe-Institut «Deutsch lehren lernen» («Вчимося навчати німецької»): Юлію Грибинюк, Анастасію Дух, Катерину Козаченко, Наталію Острогу, Євгенію Пліс та Софію Пономаренко!

Участь студентів у міжнародній програмі «Deutsch lehren lernen» («Вчимося навчати німецької») проходила у межах виконання Угоди про кооперацію між Сумським державним педагогічним університетом імені А.С. Макаренка та Goethe-Institut в Україні, підписаної 20-го листопада 2020 р.

Особливістю цьогорічного курсу стало те, що він забезпечував методичну підтримку студентів та студенток під час проходження педагогічної практики.

Студенти-практиканти ознайомилися зі змістом глав Завдання та вправи на уроці іноземної мови (Kapitel 1: Aufgaben und Übungen im Fremdsprachenunterricht), Навчання через інтеракцію (Kapitel 2: Lernen durch Interaktion), Розвиток продуктивних умінь (Kapitel 3: Aufbau von produktiven Fertigkeiten), Складні навчальні завдання – проєкти (Kapitel 4: Komplexe Lernaufgaben – Projekte). В результаті науково-дослідницької роботи методичного напряму студентки-практикантки:          можуть диференціювати завдання та вправи та знають їхні функції; можуть оцінити якість завдань і вправ; розуміють структуру уроку та місце вправ у її структурі; знають модель навчального поля та розуміють наслідки для проектування завдань і вправ; розуміють важливість інтеракції / взаємодії для вивчення мови; можуть розробити урок таким чином, щоб мотивувати учнів брати активну участь в уроці; знають та вміють застосовувати різні форми організації навчальної діяльності та форми роботи; усвідомлюють роль вчителя на уроці, орієнтованому на взаємодію; знають особливості усного та письмового мовлення; знають, які процеси відбуваються під час усного та письмового мовлення та як їх можна підсилювати; знають, які вправи та завдання готують учнів до успішного мовлення та письма німецькою мовою; знають як реалізовувати дидактико-методичні принципи у проєктному навчанні; можуть виконувати мікропроєкти на основі та/або додатково до роботи з підручником; знають, як можна реалізувати макро- чи масштабні проєкти, в яких учні та вчителі працюють над завданнями за власним вибором протягом тривалого часу, тобто поза межами окремого шкільного уроку; знають, як розвинути проектну компетентність крок за кроком за допомогою растера; вміють працювати з питаннями, щодо навчання німецької мови у ЗЗСО, які особливо хвилюють; вміють вивчати питання та створювати нові способи та ідеї для підтримки учнів у процесі вивчення німецької мови у ЗЗСО та використовувати отримані знання для планування своїх уроків.

Завдяки щотижневим суботнім науково-методичним семінарам та майстеркласам, що супроводжували курс, практикантки та практикантки вміють використовувати інтерактивні технології з метою персоналізації навчання на синхронному онлайн-уроці; збагачувати форми організації навчальної діяльності на основі використання цифрових технологій; використовувати цифрові та інтерактивні технології для презентацій; забезпечувати інтеракцію за допомогою технології Колесо фортуни; задіювати Classroom Screen у менеджменті класних активностей на уроках, орієнтованих на інтеракцію; інтенсивно використовувати Breakout Räume; готувати учнів до спілкування за допомогою інструментів для створення цифрових розумових карт; застосовувати Padlet для написання цифрової листівки; використовувати цифрові та інтерактивні технології для підтримки та віртуального виконання навчальних проектів тощо.

За результатами науково-дослідницької роботи методичного напряму студентки-практикантки підготували доповіді.

Нагадаємо, що програмою «Deutsch lehren lernen» («Вчимося навчати німецької») передбачено зміцнення партнерського та кооперативного підходу до навчального процесу, посилення науково-дослідницької діяльності методичного спрямування, запровадження практично-зорієнтованої підготовки майбутніх вчителів німецької мови як іноземної до майбутньої професії за рахунок виконання практично-дослідницьких проєктів (Praxiserkundungsprojekte (PEP)), які цього року пропонуються Goethe-Institut в Україні в межах академічної мобільності між університетами-партнерами.

Дякуємо нашим стейкхолдерам та партнерам за можливість інтегрувати курси DLL у навчальну програму фахової підготовки майбутніх вчителів німецької мови як іноземної!

Нагадаємо, що у Сумському державному педагогічному університеті імені А.С. Макаренка здобувачі вищої освіти можуть пройти три з шести базових модулів DLL та отримати підтвердження успішної участі у курсі від Goethe-Institut в Україні, що підвищує їхню конкурентоспроможність як в Україні, так і за кордоном.

Ключові слова:педагогічна практика, фахова підготовка майбутніх вчителів німецької мови, DLL4 «Aufgaben, Übungen, Interaktion», Угода про кооперацію між Goethe-Institut в Україні та СДПУ імені А.С. Макаренка, кооперація

Меню