Новини факультету

Засідання членів Лабораторії інфомедійної грамотності СумДПУ

22 квітня відбулося засідання членів Лабораторії інфомедійної грамотності СумДПУ імені А. С. Макаренка.

На засіданні були присутні науково-педагогічні працівники факультету іноземної та слов’янської філології, природничо-географічного факультету, навчально-наукового інституту історії, права та міжнародних відносин.

На порядку денному:

  1. Підготовка до Всеукраїнської науково-практичної конференції «Інфомедійна грамотність: виклики і стратегії розвитку в епоху цифровізації».
  2. Звіт керівника лабораторії — к.п.н. Ячменик М.М. про участь у ІV Зимовій школі підвищення кваліфікації “Освітянин для майбутнього покоління”, організованої ВГО «Інноваційний університет».

Марина Ячменик, к.п.н., старший викладач кафедри української мови і літератури, керівник Лабораторії інфомедійної грамотності Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка окреслила, що вибір теми мікропроєкту “Ключові meta-skills освітянина майбутнього”, зумовлений напрямком роботи лабораторії, яка функціонує в університеті понад три роки та є результатом 5-річної участі Сумського державного педагогічного університету в програмі “Вивчай і розрізняй: інфомедійна грамотність”.

Період реалізації проєкту – лютий-квітень 2024 р.

Мета: формування медіаграмотності як ключової компетентності освітянина для нового покоління.

Завдання мікропроєкту: ознайомити з принципами та методикою формування медіаграмотності освітянина у межах самонавчання та самовдосконалення в умовах цифровізації, євроінтеграції, війни та повоєнного відновлення країни.

Навички:

  1. здатність до розвитку критичного мислення як особливого способу досягнення професійної мети;
  2. формування медіакультури та етично-толерантної комунікації особистості; 3)вміння психоресурсного медіаспоживання та побудови власного безпечного медіаландшафту.

Реалізація мікропроєкту:

  • І етап. Участь у роботі ІV Зимової школи підвищення кваліфікації “Освітянин для майбутнього покоління”. м. Яремче (01-04 2024 р.).
  • ІІ етап. Регіональний рівень. Уведення теми “Мeta-skills — основа медіаграмотності та медіагігієни сучасної особистості” до робочої програми навчальної дисципліни “Медіаосвіта” для здобувачів освіти 3 курсу ОПП Середня освіта (Українська мова і література) та ОПП Середня освіта (Українська мова і література. Англійська мова) СумДПУ імені А.С. Макаренка. м. Суми (лютий-червень 2024 р.).
  • ІІІ етап. Всеукраїнський рівень. Сумський державний педагогічний університет став партнером “Soft skills forum” Малої академії наук. м. Київ (28-30 березня 2024 р.). Зокрема, окреслена програма підвищення кваліфікації була реалізована під час проведення майстер-класу формування критичного мислення та тренінгу з розвитку аналітичного мислення для освітян України.

Інформація: Які навички розвивати для майбутнього: відбувся онлайн-форум про розвиток soft skills (man.gov.ua); СумДПУ на Soft Skills Forum МАН України — Офіційний сайт Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка (sspu.edu.ua) .

Програма форму: 2024-03-27-programa-soft-skils-new-compressed.pdf (man.gov.ua). СПИСОК_УЧАСНИКІВ_ОСВІТНЬОГО_ОНЛАЙН_ФОРУМУ.docx (man.gov.ua) .

  • ІV етап. Обговорення результатів мікропроєкту на основі підвищення кваліфікації “Освітянин для майбутнього покоління” у межах підготовки до Всеукраїнської науково-практичної конференції «Інфомедійна грамотність: виклики і стратегії розвитку в епоху цифровізації» та внесення проблематики мікропроєкту до висвітлення на пленарному засіданні та роботі фасилітативних майстерок 15 травня 2024 року.

Висновки: під час реалізації мікропроєкту ключовими напрямами формування основних компетентностей освітян майбутнього покоління стали: “Інноваційні технології, методи й засоби формування критичного мислення”, “Інтеграція медіаграмотності в освітній процес як основи майбутньої національної безпеки держави”, “Інформаційна гігієна особистості в умовах воєнного часу”.

Перспективи подальшого розвитку мікропроєкту та програми підвищення кваліфікації “Освітянин для майбутнього покоління”, організованої ВГО «Інноваційний університет», убачаємо під час роботи Всеукраїнської науково-практичної конференції «Інфомедійна грамотність: виклики і стратегії розвитку в епоху цифровізації» 15 травня 2024 року (інформаційний лист: https://www.facebook.com/share/p/8xnMhkqonZQPLKj3/), присвяченої 100-річчю від Дня заснування Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, та основних напрямах роботи Лабораторії інфомедійної грамотності у майбутньому.

Меню