Новини факультету

Засідання ресурсного центру професійного розвитку вчителя української мови і літератури та стейкхолдерів

На спільному засіданні ресурсного центру професійного розвитку вчителя української мови і літератури СумДПУ імені А.С. Макаренка та стейкхолдерів обговорили, зокрема, питання оновлення змісту методики навчання української мови, української літератури, пропозиції щодо уведення зарубіжної літератури, програми виробничої педагогічної практики студентів освітньо-професійних програм спеціальності Середня освіта. Українська мова і література першого та другого освітніх рівнів.

Учасники проаналізували освітні втрати  мовно-літературної освітньої галузі, окреслили завдання викладачів та вчителів у межах результатів міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022. У 2022 році Україна долучилася до дослідження вдруге. Цього разу маємо «просідання» в оволодінні читацькою компетентністю; як учні здатні працювати з великими за обсягом текстами, знаходити в них важливу інформацію, яка не лежить на поверхні, а ховається між рядків. А також вміння аналізувати тексти, бачити взаємозв’язки між його частинами та робити висновки з прочитаного.

Падіння успішності в читанні може бути сигналом для того, аби змінювати методи роботи учнів із текстами. Постійний психологічний стрес, спричинений війною, теж позначається на здатності дорослих та дітей концентрувати свою увагу, яка необхідна для розв’язання завдань.

Про специфіку формування умінь сприймати (зокрема читати інформаційні та художні тексти класичної та сучасної літератури (української і зарубіжної) спілкувалась  проф. Семеног О.М., доц. Герман В.В., Рудь О.М., Громова Н.В. та наші стейкхолдери заступник директора з навчальної роботи КЗСОР «Лебединський педагогічний коледж імені А.С.Макаренка» Олена КАРПЕНКО, викладач української мови і літератури Конотопського індрустріально-педагогічного фахового коледжу СДУ Тетяна ВАСИЛЕГА, Дудченко Антоніна Сергіївна, викладач української мови та літератури Сумського фахового коледжу економіки і торгівлі, Гуржій Світлана Миколаївна, викладач української мови та літератури Відокремленого структурного підрозділу «Машинобудівний коледж Сумського державного університету», Ляшенко Людмила Іванівна, викладач української мови та української літератури комунального закладу Сумської обласної ради «Сумський фаховий медичний коледж», Медвідь Наталія  Сергіївна, доцент, кандидат філологічних наук  Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка.

Меню