Новини факультету

Завідувач кафедри англійської філології та лінгводидактики Ганна Подосиннікова взяла участь у програмі професійного розвитку у Сполучених Штатах Америки за підтримки Державного Департаменту США

Завідувач кафедри англійської філології та лінгводидактики, керівник Міжунверситетської науково-дослідної лабораторії сучасних технологій навчання іноземних мов і культур СумДПУ імені А. С. Макаренка кандидат педагогічних наук, доцент Ганна Подосиннікова взяла участь у програмі обміну українських викладачів “The Ukraine Teacher Exchange Program” Державного Департаменту США та Regional English Language Office (RELO) Посольства США в Україні (08.03.2024 – 26.03.2024).

За результатами конкурсного відбору та активної тривалої роботи у міжнародних проєктах RELO Г.Подосиннікова у складі групи провідних українських фахівців у галузі підготовки майбутніх учителів англійської мови відвідала центри розвитку методичної науки у США для масштабного обміну досвідом і налагодження професійних зв’язків із американськими колегами спочатку у процесі стажування у Michigan State University у м. Іст-Лансінг (Мічиган, США), а потім у масштабній Міжнародній конвенції TESOL24 International Convention&Expo у м. Тампа (Флорида, США).

У Мічіганському державному університеті Г.Подосиннікова представила СумДПУ імені А. С. Макаренка у міжнародній програмі «Visiting International Professional Programm», на зустрічах з адміністрацією та керівниками структурних підрозділів університету та пройшла двотижневе стажування за напрямом «Методика навчання іноземних мов» на кафедрі лінгвістики, мови та культури (програми підготовки учителів іноземних мов і культур) – інтенсивний обмін знаннями та досвідом між викладачами англійської мови українських університетів та професорсько-викладацьким складом Michigan State University, освітнього гіганта (50 000 студентів, 5696 викладачів), який посідає перші місця в рейтингах серед державних закладів вищої освіти США за якістю та популярністю програм підготовки вчителів англійської мови як іноземної (TESOL). Українські викладачі ознайомилися з методичною, науковою, матеріально-технічною та організаційною базою підготовки вчителів іноземних мов, обговорили з американськими колегами новітні наукові дослідження, інноваційні методики, інструменти та сучасні тенденції у викладанні англійської мови як іноземної. Заняття в межах програми професійного розвитку провели відомі науковці, викладачі кафедри лінгвістики, мов і культур, Центру навчання мов MSU, лабораторій психолінгвістики та тестування: Department Head, Professor Paula Winke Professor Charlene Polio, Associate Professor Debra M. Hardison, Associate Professor Dustin De Felice, Associate Professor Aline Godfroid, Assistant Professor Koen Van Gorp, Fred Poole.

У рамках програми учасники обміну також ознайомилися з організацією, сучасними практиками та методами викладання іноземних мов у закладах професійної освіти в Громадському коледжі (Community College) м. Іст-Лансінг, а також неформальної освіти – у Центрі розвитку для біженців.

За результатами програми Ганна Подосиннікова урочисто отримала сертифікат «Ukraine Teacher Exchange Programm» (College of Arts and Letters, Michigan State University).

Другим складником програми професійного розвитку Г.Подосиннікової стала участь у події міжнародного значення та вражаючого масштабу – TESOL24 International Convention&Expo, яка відбувалася в декількох локаціях центру м. Тампа, Флорида, та об’єднала 8000 провідних фахівців з навчання англійської мови як другої іноземної з різних куточків світу. На конвенції паралельно проходили численні семінари, майстер-класи від експертів у галузі навчання іноземної мови, діяла виставка-продаж сучасних навчальних, наукових і методичних публікацій від всесвітньовідомих видавництв.

На конвенції було презентовано результати науково-методичної роботи Г.Подосиннікової під егідою RELO у 2023-2024 р: видані у співавторстві колективна монографія “Digital Technologies for Teaching English as a Foreign / Second Language” та посібник “Reading and Analyzing Short Stories: Focus on SEL”, які отримали схвальні відгуки колег, викликали науковий і практичний інтерес освітянської спільноти.

Ганна Подосиннікова висловлює щиру подяку адміністрації університету та особисто ректору професору Юрію Лянному за всебічну підтримку та сприяння в організації візиту, Посольству США в Україні, зокрема директору регіональних програм з питань викладання англійської мови Посольства США в Україні Jen MacArthur, помічниці з питань культури Посольства США в Україні Лілії Шило, RELO Assistant at U.S. Embassy Альоні Сухініній, куратору візиту від Державного Департаменту США Allison Brieske та всім колегам із групи українських викладачів за отриманий професійний і культурний досвід та незабутні враження.

Меню