Новини факультету

Зустріч із партнерами в межах кооперації з Goethe-Institut в Україні

26 травня 2023 р. відбулася зустріч з партнерами – представниками мережі університетів-учасників програми «Вчимося навчати німецької» (Deutsch lehren lernen (DLL)) в Україні.

Вчимося навчати німецької – програма, спрямована на підвищення кваліфікації вчителів та викладачів німецької мови як іноземної, яку пропонує Goethe-Institut в Мюнхені та його регіональні представництва у всьому світі. Відповідно до заявленої мети програма первинно застосовується у сфері підвищення кваліфікації, проте в університетському середовищі ця програма слугує професійній підготовці вчителів та викладачів німецької мови як іноземної.

У Сумському державному педагогічному університеті імені А.С. Макаренка програма імплементується із 20-го листопада 2020 р. – моменту, коли відбулося урочисте підписання Угоди про кооперацію з Goethe-Institut в Україні. Координатором програми від Університету виступає д-р філол. н., професор Школяренко Віра Іванівна, фахівець-методист кафедри теорії та практики романо-германських мов з імплементації DLL – Шевцова Наталія Олександрівна.

За три роки учасниками програми стали 28 студентів та студенток ІІІ-ІV курсів, які вивчають німецьку як першу / другу іноземну мову.

На зустрічі були присутні представники 16 університетів-партнерів, серед яких Маріупольський державний університет, Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, Рівненський державний гуманітарний університет, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Запорізький національний університет, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Львівський національний університет імені Івана Франка та ін..

Пані Тетяна Павлова, референт відділу Педагогічна кооперація з німецької мови, та пані Світлана Балашова, координатор проектів педагогічної кооперації з німецької мови, представили ретроспективний огляд найважливіших подій 2022-2023 н. р.: курси підвищення кваліфікації; надання т’юторам ноутбуків, навушників та пауербанків, зустріч з представниками університетів-партнерів у листопаді 2022 р. у м. Єна (Німеччина), зустріч стипендіатів на Міжнародній конференції вчителів та вчительок німецької мови – XVII. Internationale Tagung der Deutschlehrerinnen und Deutschlehrer (IDT 2022) у м. Відень (Австрія) у серпні 2022 р.

Стипедіатом від Goethe-Institut в Україні на конференції IDT 2022 у м. Відень (Австрія) була д-р філол. н., професор Школяренко Віра Іванівна, яка C.1 на секції С1.Kulturreflexives Lernen виступила з доповіддю «Kulturspezifik in der Phraseologie als intrakulturelles Themenfeld». На зустрічі з представниками університетів-партнерів у листопаді 2022 р. у м. Єна (Німеччина) Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка представляла викладач кафедри теорії та практики романо-германських мов, фахівець з імплементації DLL, т’ютор Шевцова Наталія Олександрівна.

Програмами підвищення кваліфікації у 2022-2023 н. р. вдалося скористуватися Шевцовій Наталії Олександрівни, яка отримала стипендії на проходження курсів «Літній інтенсивний курс С1 для вчителів німецької мови» («Sommerintensivkurs C1 für Deutschlehrerende», Goethe-Institut в Україні, свідоцтво Nr.2022/SI-35 від 01.08.2022 р., Goethe-Institut в Україні (м. Київ)) та онлайн-курсу підвищення кваліфікації «Модуляризований курс Вчимося навчати німецької Deutsch Lehren Lernen®» («Deutsch Lehren Lernen® (DLL) Modular», Goethe-Institut в Німеччині (м. Берлін, м. Єна) сертифікат за модуль від 05.01.2023 р.).

Представники Goethe-Institut в Україні окреслили перспективи кооперації у 2023 р. – заплановані зустрічі в м. Єна, курси підвищення кваліфікації, (не)конференцію Barcamp та колегіальне взаємовідвідування.

Ключові слова: робота зі стейкхолдерами, кооперація, «Вчимося навчати німецької / Deutsch lehren lernen (DLL), Угода про кооперацію з Goethe-Institut в Україні, курси підвищення кваліфікації, зустріч у м. Єна, зустріч у м. Відень, IDT 2022

Меню