Новини факультету

Зустріч Міжуніверситетської науково-дослідної лабораторії сучасних технологій навчання інозенмих мов і культур з КНЛУ

17.11.2021 р. на кафедрі англійської філології та лінгводидактики факультету іноземної та слов’янської філології на віртуальному майданчику нашого Університету Міжуніверситетська науково-дослідна лабораторія сучасних технологій навчання іноземних мов і культур та Студентська наукова лабораторія методики навчання іноземних мов і культур (керівник – к.пед.н., доцент Г.І.Подосиннікова) ознайомили з авторською інтерактивною навчальною технологією “English TeacherMovie Club” викладачів, аспірантів та студентів Київського національного лінгвістичного університету.

Міжуніверситетська науково-дослідна лабораторія сучасних технологій навчання іноземних мов і культур об’єднує широке коло дослідників із різних університетів України, які працюють за науковою спеціальністю 13.00.02 – теорія та методика навчання: германські мови.

Цього разу міжуніверситетська зустріч відбулася в онлайн форматі та об’єднала біля 60 учасників: студентів магістратури та бакалаврату Київського національного лінгвістичного університету, факультету германської філології та факультету романської філології і перекладу спеціальності 014 Освіта (ОП: Іноземні мови та літератури, методика навчання іноземних мов і зарубіжної літератури (англійська мова  і друга західноєвропейська мова), (іспанська мова і друга західноєвропейська мова); Викладання європейських мов на основі комбінованих  технологій (англійська та друга західноєвропейська мова); Іспанська мова і друга західноєвропейські мова та зарубіжна література) та аспірантів кафедри педагогіки, методики викладання іноземних мов й інформаційно-комунікаційних технологій спеціальності 011 Освітні, педагогічні науки під керівництвом завідувача кафедри, д.пед.н., проф. В.В.Черниш, професора кафедри д.пед.н., проф. О.Б.Бігич і доцента кафедри англійської філології, перекладу та філософії мови імені проф. О.М.Мороховського к.філол.н. І.С.Кириченко; студентів першого та другого освітніх рівнів Сумського державного педагогічного університету імені А.С.Макаренка факультету іноземної та слов'янської філології спеціальності 014 Освіта (ОП: Середня освіта (Англійська та німецька мови) ; Середня освіта (Англійська мова і література)) разом із доцентами кафедри англійської філології та лінгводидактики – організатором зустрічі к.пед.н., доц. Г.І.Подосинніковою, к.філол.н., доц.О.В.Багацькою, к.філол.н., доц.Т.М.Буренко.

Члени Міжуніверситетської науково-дослідної лабораторії сучасних технологій навчання іноземних мов і культур, викладачі, аспіранти та студенти ознайомилися з розробленою Г.І.Подосинніковою інтерактивною навчальною технологією “English Teacher’s Movie Club” та її різновидом “Movie Club”, яка втілюється за авторською методикою на заняттях-тренінгах, комплексна мета яких – удосконалення професійно-методичної та іншомовної комунікативної компетентності майбутніх учителів англійської мови. Заняття-тренінг реалізується за певними етапами та передбачає спеціально організований перегляд відібраних і опрацьованих автентичних англомовних фільмів (їх фрагментів), виконання завдань, які спрямовані на інтегроване формування певних компонентів професійної іншомовної комунікативної компетентності, а також обговорення змісту сесії із методичним коментарем навчального процесу.

Щоб практично продемонструвати інтерактивну технологію «у дії», студентка Ксенія Кривошия (група ФА-6), член Студентської наукової лабораторії методики навчання мов і культур, під керівництвом доцента Г.І.Подосиннікової організувала перегляд, опрацювання та обговорення британського художнього фільму, спінофа та приквела до серії фільмів про Гарі Потера “Fantastic Beasts and Where to Find Them”, знятий під режисурою Девіда Єйтса. Перегляд цього фантастичного  фільму заохочує студентів вивчати англійську мову та культуру, допомагає удосконалити іншомовну комунікативну компетентність у межах теми “Crime and Punishment”, а також надихає замислитися над гуманістичними цінностями дружби, добра, справедливості.

Цікавий та захоплюючий захід сприяв комплексному досягненню мети підготовки фахівців, сформульованих в освітніх програмах здобувачів-відвідувачів, формуванню професійної методичної та англомовної комунікативної компетентностей студентів, а також підвищенню мотивації у вивченні англійської мови у межах дисциплін «Гуманістичні технології навчання іноземних мов і культур», «Сучасна методика викладання іноземних мов і культур», «Методика навчання іноземних мов і культур у середніх навчальних закладах», «Методика навчання іноземних мов і культур у вищих навчальних закладах», «Практика усного та писемного англійського мовлення».

Висловлюємо подяку членам Міжуніверситетської науково-дослідної лабораторії сучасних технологій навчання іноземних мов і культур, Студентській науковій лабораторії методики навчання мов і культур, а також усім учасникам зустрічі за професійно підготовлений, змістовний, цікавий та корисний захід.

У планах – продовження наукової та методичної співпраці Міжуніверситетської науково-дослідної лабораторії сучасних технологій навчання іноземних мов і культур.

Коментарі учасників зустрічі:

  1. Розроблена інтерактивна технологія ґрунтується на глибоких теоретичних засадах та має практичну цінність. Запропонована технологія сприяє всебічному розвитку майбутніх учителів, передусім створює базу для формування англомовної комунікативної компетентності, професійної комунікативної компетентності, розвитку методичної компетентності, а також допомагає розвивати вміння критичного мислення студентів, вдосконалювати інтегровані професійні вміння майбутніх учителів англійської мови. Використання сучасних комунікаційних засобів зв'язку дозволяє розширювати навчальні аудиторії далеко за межі одного закладу освіти, тож запрошуємо обговорення теоретичних і практичних засад авторської інтерактивної технології “English Teachers Movie Club” із магістрантами та аспірантами Київського національного лінгвістичного університету на заняттях з методики та продовження практики проведення спільних занять-тренінгів, а також висвітлення досвіду роботи Студентської наукової лабораторії методики навчання мов і культур на сторінках фахового науково-методичного журналу «Іноземні мови». (Черниш Валентина Василівна, завідувач кафедри педагогіки, методики викладання іноземних мов й інформаційно-комунікаційних технологій КНЛУ, д.пед.н., проф.)
  2. Дуже сподобався даний захід і технологія, а особливо вибір фільму! Я дізналась для себе декілька нових фактів про те як він створювався. Все було чудово організовано, багато цікавих завдань. Видно, що на їх розробку витратили багато часу. Хотілося б ще раз відвідати кіноклуб! (Стародуб Вікторія, КНЛУ, СОкт 55-21,
  3. Для мене цей захід і сама технологія – відкриття! Ніколи не бачила подібних кіноклубів. Фільм вибрали чудовий, були дуже цікаві лексичні завдання і на розвиток listening, speaking, writing. Окреме «дякую» - презентаторці технології, яка була ведучою даного кіноклубу. 😉 (Кирієнко Аліна, КНЛУ, СО кт 55-21)
  4. Захід був дуже пізнавальним та цікавим. Я дуже люблю креативні технології, і це заняття було саме таким! Дуже хороша підготовка Ксенії (модератора), цікаві та корисні завдання. Хочу подякувати викладачам та студентам, що організували кіноклуб, та сподіваюсь на подальшу участь в подібних заходах. (Сипченко Марія, КНЛУ, СО КТ 55-21)
  5. Thank you for this amazing class! I really enjoyed the time. We learned new vocabulary connected with crime, watched some parts of the movie and did various tasks. It was interesting and informative. (Дем'яченко Ольга, КНЛУ, СОкт 55-21)
  6. Кіноклуб - чудова ідея поєднати приємне з корисним, такий структурований і керований перегляд фільмів англійською мовою, що супроводжується цікавими завданнями, є одним із найдієвіших способів покращити свої знання та почути «живу» мову. Приємно вразила організованість заходу та ступінь розробленості навчальної технології, дотримання етапів роботи з фільмом (before watching, while watching and after watching). (Рижак Т., КНЛУ, СОа22-18)
  7. I’m a movie-lover. That’s why I really enjoyed today’s Film Club. It was very interesting and informative to do all the tasks after watching the episodes of a film. I also learned some new words. But my favourite kind of work was to discuss the statements with the pictures about a film. Definitely, I’ll visit your Film Club again. Thank you! (Анастасія Білавчук, КНЛУ, СОа22-18)
  8. Спасибо за организованный киноклуб. Мне как поттероману он особенно понравился, я узнала ещё больше деталей из этой киновселенной. И, конечно, было полезно сделать это на английском. По структуре проведенного занятия заниматься было комфортно. (Евдокименко Наталья, КНЛУ, СОа22-18)
  9. That was a very refreshing experience! I really liked how you've managed to use seemingly non-related movie in the process of learning crime-related vocabulary. I've even learned some new teaching tips and tricks)))) (Первой Андрій, КНЛУ, СОкт55-21)
  10. Це була моя не перша спроба пов’язати корисне з цікавим і потренувати англійську мову на матеріалі фільму, але точно перша настільки “jaw dropping”! Коли з першої хвилини тебе захоплює у вир цікавих завдань та гострих моментів фільму і не відпускає аж до свого логічного завершення. Низький уклін організаторам і особливо юній модераторці Ксенії за суперякісний контент, крутий досвід та неймовірну атмосферу заходу 😎 S.: Чекаємо на наступне посилання! (Єресковська Катерина, КНЛУ, СОкт 55-21)
  11. Thank you for the invitation to your well-organized movie club.The film was gorgeously looking and hilarious. I was really admired an interesting plot (though complicated at times), benefits from a talented cast, and works as a Harry Potter spin-off. I discovered a lot of useful words and phrases. I consider, my group mates and I made the most of this class! (Khmelevska Alina, KNLU, COa22-18)
  12. This film club was interesting and informative. I really liked the idea of this sort of watching films I admire J. Rowling's work, so I enjoyed this film. And the lively discussion was very inspiring and exciting. I want to say thank you for organising such a great activity. (Дацюк Анастасія, КНЛУ, СОа22-18)
  13. Thank you for such an exciting and well-organised event. It was my pleasure. Your Film Club is one of the most effective ways to learn English, and today we had a chance to hear native speakers, to learn some new words end expressions. It definitely helped us to improve our listening and communication skills. Such events have only advantages! (Trachuk K., KNLU, COa22-18)
  14. I had a great time with Film Club and I believe the way it combine education and entertainment is really interesting and novel. It definitely helped me to improve my language skills. It also was fun and I really want to thank all organisers for this event. (Ненахов Степан, КНЛУ, СОа22-18)
  15. I wanna express my enormous gratitude to Film Club which has given me an opportunity to become a part of this lovely meeting today. It was tremendously pleasant to watch the movie and get new knowledge in such a lovely atmosphere. It was awesome 👏🏻 I will definitely watch this movie again and do these useful exercises to refresh my memory. (Karyna Mykhailova, COa22-18)
  16. Thank you for such an interesting and exciting technology of language learning. This activity combines entertainment and study, thus, it’s only an advantage. It also was nice to get acquainted with the other students. Thank you for this opportunity! (Valeria Semenova, KNLU, COa22-18)
  17. I also want to give a huge respect for such a great Film club. I appreciate your work, you've made it really thoroughly. I've learnt a lot of new interesting things. So definitely would like to visit such event again😍 (Protychko Olga, KNLU, COa22-18)
  18. My name is Kseniia. I am very glad that I had such an opportunity to organize and conduct a movie club for students from both our Alma Mater and Kyiv National Linguistic University. It's a really great experience. As a future teacher and a trainer at the session I did my best to make the tasks challenging but interesting and overwhelming at the same time. I hope that for students a movie club was a great chance to enjoy a quality film and expand their horizons with a particular accent on enlarging and practicing their vocabulary on the topic “Crime and Punishment”. The movie club was held in a friendly and sincere atmosphere, it inspired me to move on in raising up my professional competence. (Кривошия Ксенія, СумДПУ, група ФА-6, презентатор заняття-тренінгу, член лабораторії)
  19. Інтерактивну технологію кіноклуб я як член лабораторії знаю давно, провів та відвідав чимало заходів і дуже задоволений цим досвідом. Заняття-тренінг за фільмом “Fantastic Beasts and Where to Find Them”, яке було проведено Ксенією Кривошиєю, мені дуже сподобалось: ефективно, цікаво і повчально. Глядачі мали змогу зануритися у атмосферу містичності і при цьому покращити свої мовні та мовленнєві навички та вміння, професійну методичну компетентність. Дякую за гарно проведений час! (Строганов Ігор, СумДПУ, 351 група)
  20. Від кіноклубу залишилися тільки найкращі емоції. Дуже сподобалось, як все було організовано та методично підготовано, на високому рівні. Різноманітні завдання, цікаві запитання та дружня атмосфера не тільки забезпечили гарний настрій а і надали можливість дізнатися багато нових слів та висловів иа попрактикуватися в усних дискусіях. Дякую організаторам за таку неймовірну можливість! (Рабош Анастастія, СумДПУ, група 341.2, член лабораторії)

Меню