Новини факультету

Зустріч з авторами шкільних підручників для 6 класу НУШ

15 березня відбувся вебінар "Навчання української мови та літератури в контексті пріоритетних компетентностей: 6 клас НУШ".

Презентація авторської концепції підручника з української мови відбулася завдяки спікерам:

Леся Калинич ‒ заслужений учитель України, переможниця конкурсу "Учитель року ‒ 2015" у номінації "Українська мова та література", учитель‒методист, авторка навчально-методичних видань з української мови та літератури.

Олена Семеног ‒ доктор педагогічних наук, професор, завідувачка кафедри української мови і літератури Сумського державного університету імені А. С. Макаренка.

Тетяна Дятленко ‒ кандидат педагогічних наук, доцент.

До зустрічі доєдналися близько 500 осіб з різних куточків України.

Дет.: https://www.youtube.com

Авторський колектив підручника з української мови для 6 класу (Олена Семеног, Олеся Калинич, Тетяна Дятленко, Михайло Білясник, Валентина Волницька) сформований з урахуванням принципів партнерської взаємодії: початкова ‒ основна (пілотні класи) ‒ старша школа ‒ педагогічний університет. Сам підручник скомпонований таким чином, щоб на уроках української мови розвивати основні компетентності НУШ, зокрема мовну, інформаційно-комунікаційну, громадську та соціальну, культурну. Такий підхід є правильним, адже важливо формувати компетентності не окремо одна від одної, а в сукупності.

Дет.: https://www.youtube.com

Також зосереджено увагу на формування медіаграмотності. Окрім цього, автори підручника звернули неабияку увагу на формування і розвиток культури спілкування через залучення діалогів із життєвих ситуацій. Правила оформлені коротко і лаконічно, задля легкого запам'ятовування у середній школі.

Актуальність таких вебінарі зумовлена, в першу чергу, необхідністю вибору вчителями підручників для 6 класу закладів загальної середньої освіти з української мови та літератури. Особливо цікавим цей захід виявився для здобувачів вищої освіти педагогічних університетів, в тому числі були присутні студенти Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, які у близькому майбутньому будуть навчати учнів.

                                                      Н.Громова, доцент кафедри української мови і літератури

Меню